Lexpera Blog

İkinci evlilikte tüp bebek masrafı karşılanır mı?

Tüp bebek tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belli şartlar altında karşılanıyor. Ancak ilk evliliğinden çocuk sahibi olup boşanma veya eşinin ölümü sonrası ikinci evliliğini yapanlar açısından bazı soru işaretleri bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2015 yılında Sağlık Uygulama Tebliğinde yaptığı değişiklikle ikinci evliliğini yapanlar için de tüp bebek tedavisi masraflarını karşılamaya başladı.

Yapılan değişiklik, ikinci evliliğini yapan hem erkekleri hem de kadınları kapsıyor. Örneğin, bir kadın ilk kocasından çocuğu varsa ve ikinci kocasından çocuk sahibi olamıyorsa tüp bebek tedavisi görebilecek ve SGK belli şartlarla tedavi masraflarını karşılayacak. Aynı şekilde bir erkek ilk karısından çocuğu varsa ve ikinci karısından çocuk sahibi olamıyorsa karısı için tüp bebek tedavisi alabilecek.

Tüp Bebek İçin Bazı Şartlar Var

İkinci evlilikte tüp bebek masraflarının karşılanması için aynen ilk evlilikte olduğu gibi bazı şartların gerçekleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde tüp bebek tedavisi masraflarının tümüne katlanmak zorundalar.

Peki bu şartlar neler?
1- Tüp bebek tedavisi görecek çiftin mevcut evliliğinden çocuk sahibi olmaması gerekli.
2- Kadın 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olmalı.
3- Kadın ve erkekten birisi genel sağlık sigortası kapsamında olmalı.
4- Kadın veya erkeğin en az 5 yıldır sigortalı olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması gerekli.
5- Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin SGK tarafından yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi gerekli.
6- Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun SGK tarafından yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurulları tarafından belgelenmesi gerekli.
7- Tüp bebek tedavisinin yapıldığı tıbbî merkezin SGK ile sözleşme yapmış olması gerekli.

Tüp Bebek Tedavisinde 3 Deneme Yapılabiliyor.

Saydığımız bu şartların tümünün birlikte gerçekleşmesi halinde en fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavileri SGK tarafından finanse ediliyor.
Yani yapılacak dördüncü deneme SGK tarafından hiçbir şekilde karşılanmıyor.

Ayrıca ilk evlilikte uygulanan tüp bebek denemeleri ikinci evlilikteki deneme sayılarını etkilemiyor. Yani ikinci evlilikteki tüp bebek tedavileri için ayrıca üç deneme yapılabiliyor.

SGK Tüm Masrafı Karşılamıyor

Tüp bebek tedavisi ile ilgili yaptığımız bu açıklamalar, ilk üç denemede kişilerin cebinden hiç para çıkmayacak anlamına da gelmiyor. Tüp bebek tedavisinde sigortalılar her halükarda katılım payı ödemek zorundalar. Ayrıca SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde ve vakıf üniversitelerinde bir de ilave ücret ile karşı karşıya kalıyorlar.

Tüp bebek tedavisinde katılım payı ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25, üçüncü denemede ise % 20 oranında. Bunun yanında tüp bebek tedavisi sonrasında kullanılacak ilaçlar için de ilaç katılım payı ödeniyor.

Katılım payının yanı sıra SGK ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel hastanelerce SGK tarafından belirlenen oranı geçmemek kaydıyla hastalardan ilave ücret alınabiliyor. Söz konusu ilave ücret tutarı mevcutta tüp bebek sağlık hizmeti bedelinin 2 katına kadar çıkabiliyor.

Lexpera Blog’da yayımlanan yazılar, yazarlarının görüşlerini ifade eder. Lexpera Blog’da bir yazıya yer verilmesi, o yazıda savunulan görüşlerin On İki Levha Yayıncılık tarafından benimsendiği anlamına gelmez. Yazılar, bilgi amaçlı olup, hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı ve bilimsel yazma etik kurallarını aşan iktibaslar konusunda yazarların ve On İki Levha Yayıncılık’ın rızası bulunmamaktadır.
Author image
Ankara