Lexpera’da Geçen Hafta (19-25 Nisan 2025)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 177. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Literatür

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:

BATİDER, Cilt 10, Sayı 1, 1979

Dergide yer alan makalelerden bazıları, Bilanço ve Oy Kullanma Esaslarına Aykırılık Sebebiyle Genel Kurul Kararının İptali, İmalatçının Üçüncü Kişilere Karşı Sorumluluğu, Hukuka Aykırılık Bağı ve Anonim Ortaklık Denetçilerinin Sır Saklama Yükümlülüğü başlıklarını haizdir.

BATİDER, Cilt 13, Sayı 3-4, 1986

Derginin bu sayısında, Yabancı Para Üzerinden Taahhüt Altına Girilmesi ve Hukuki Sonuçları, Çatma Hukukunda Harp Gemileri, “Affidavit” ve Türk Hukuku, Türk Sivil Havacılık Kanunu’ndaki Hükümlerin Ortaya Çıkardığı Bazı Meseleler ve Gelir Ortaklığı Senetlerinin Hukuki Statüsü başlıklı makalelere yer verilmiştir.

Esra Soylu, Kişilik Haklarının Korunması Çerçevesinde Sanal Evrenler

Eserde, gerçek ve tüzel kişi kavramlarının yanı sıra “dijital kişi” kavramı incelenerek dijital kişiliğin başlangıcı, sonu ve sorumluluk sınırları ele alınmış; blokzincir teknolojisinin merkeziyetsizlik, anonimlik ile işlem mahremiyetini ve güvenliğini sağlamakta olduğu veri tabanında, anonimlik perdesinin hangi koşullarda korunması gerektiği üzerinde durulmuş; bu kapsamda fiziksel sorumluluk ve dijital sorumluluk kavramlarının yanında dijital kişiye bağlı olarak “fijital sorumluluk” kavramı tartışılmıştır.

Alper Işık, İnternet Aktörleri ve Egemenliğin Değişen Boyutları

Kitapta, platform regülasyonu ve internete erişim hakkı bağlamındaki güncel tartışma ve düzenlemelerle birlikte, AB’nin platformları düzenleme kapsamında yürürlüğe koyduğu Digital Services Act (DSA) ve Türk mevzuatı, platformlara getirdiği yükümlülükler bakımından incelenmiştir.

Nur Duygu Bozkurt, Online Ticarette En İyi Fiyat Garantisi Yoluyla Rekabet İhlali

Çalışmanın birinci bölümünde en iyi fiyat garantisi uygulamaları ve online pazarda etkileri üzerinde durulmuş, ikinci bölümünde ise en iyi fiyat garantisiyle rekabeti sınırlandıran haller ve muafiyet bakımından değerlendirmelerde bulunulmuştur.

Abdurrahman Hamza Tüzgen, Türk Hukukunda Sosyal Medya Reklamları

Eserde, Türkiye’deki reklam mevzuatı ve mevcut düzenlemelerin sosyal medya reklamlarına uygunluğu ele alınmış; sosyal medyanın hukuki mahiyeti, tarihi gelişimi ve özellikleri açıklanmış; popüler sosyal medya platformlarının yapıları ve özel reklam türleri hakkında bilgi sunulmuş ve geleneksel reklamlarla sosyal medya reklamları karşılaştırılmış; mevcut hukuki düzenlemelerin sosyal medya reklamlarına ne ölçüde uygulanabileceği analiz edilmiştir.

Abdurrahman Hamza Tüzgen, Tescilsiz Tasarımların Hukuken Korunması

Kitapta, hukuki anlamda tescilsiz tasarımların korunma kapsamı uluslararası metinler ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş; tasarım kavramı incelenirken uluslararası anlaşmalar göz önünde bulundurularak tasarım korumasının tarihçesine değinilmiş; AB ve Türkiye’de tasarım korumasını düzenleyen hukuki düzenlemeler ışığında ve Türk hukuku açısından Sınai Mülkiyet Kanunu’nun getirdiği yenilikler ve tescilsiz tasarımların korunma şartları üzerinde durulmuştur.

Gülşah Yılmaz, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Kapsamına Giren Teminat Türleri

Çalışmada, sigortanın tarihsel gelişimi, hukuki niteliği ve uygulamadaki yeri ele alınmış; mevzuattaki güncel değişiklikler ışığında her bir teminat kapsamına giren zarar türleri açıklanmış; konunun teorik yanına ek olarak uygulamaya ilişkin örnekler ve yargı kararlarına da değinilmiştir.

Saniye Gizem Okutan, Yürütme Organının Siyasi Sorumluluğunun Sağlanmasında Alternatif Anayasal Müesseseler

Eserin birinci bölümünde, yürütmenin siyasi sorumluluğu ve siyasi sorumluluğun sağlanmasında kullanılan mevcut müesseseler üzerinde durulmuş ve yürütmenin siyasi sorumluluğunu sağlayabilecek yeni alternatif anayasal müesseseler tartışılmış; ikinci bölümünde ise, demokratik ülke anayasaları ve pratikleri üzerinden yapılan araştırma sonucunda ulaşılan 22 alternatif anayasal müessese irdelenmiştir.

Nimet Yağcı, Modern Devletin Güvenlik Anlayışı ve Özel Hayat Hakkı

Kitapta, özel hayata yönelik müdahalelerin bireysel, toplumsal ve demokratik açıdan tehditkâr etkileri gün yüzüne çıkarılmış ve hukuki kavrayış bağlamında özel hayata yönelik müdahalelere karşı nasıl yaklaşılacağı hususu değerlendirilmiş; hukuk, sosyoloji ve antropoloji disiplinlerinden yararlanılarak risk toplumu, olağanüstü halin olağanlaşması, gözetim faaliyetleri ve toplumsal sınıflandırma konuları ele alınmıştır.

Buse Dirik Kavlak, Modern Devletin Gözü: Gözetimin Doğuşu ve Dönüşümü

İnsanlığın dijitalleşmesi ve buna bağlı olarak gelişen gözetimin, bulduğu her çatlaktan hayatlarımıza sızdığı ve bizlere etik bir pencereden bakmamız gereken yeni sorular armağan ettiğinin vurgulandığı çalışmada, gözetimin soy kütüğü çıkarılmış ve aynı zamanda içine doğduğumuz Panoptikon’a ilişkin sorulara cevap bulmaya çalışılmıştır.

Emine Özdamar, Limited Şirkette Ayrılma Akçesi

Kitapta, limited şirkette ortağın ayrılması, çıkma ve çıkarılma kavramlarına değinilmiş, ayrılma akçesi kavramı, belirlenmesi ve hesaplanması üzerinde durulmuş ve ayrılma akçesinin muacceliyeti ve ödenmesi hususları mercek altına alınmıştır.

Samet Güzel, Eğitim Nafakası

Çalışmanın birinci bölümünde eğitim hakkı ve ana babanın çocuğa karşı eğitim yükümlülüğü ele alınmış, ikinci bölümünde genel olarak nafaka kavramı hukuki açıdan incelenmiş, üçüncü ve son bölümünde ise eğitim nafakası ve bu nafaka türüne bağlı hususlar ayrıntılı olarak irdelenmiştir.

Geçen hafta Blog’a yüklenen makaleye aşağıda yer verilmiştir:

Pınar Karacan, Amerika Birleşik Devletleri İkinci Trump Dönemi Tarifeleri: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Dünya Ticaret Örgütü

İçtihat

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:

MAHKEME KARAR SAYISI
Anayasa Mahkemesi 40
Yargıtay (Hukuk) 3617
Yargıtay (Ceza) 1136
Danıştay 22
Bölge Adliye Mahkemesi 294
Bölge İdare Mahkemesi 1413
TOPLAM 6522

Yüklenen kararlar arasında aşağıda özetine yer verdiğimiz Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na ait karar özellikle dikkati çekmektedir:

Yargıtay CGK., E. 2024/458 K. 2025/26 T. 15.01.2025

(...) Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun 37. maddesi delaletiyle aynı Kanun’un 157/1, 62/1 ve 53/1. maddeleri uyarınca sanıkların dolandırıcılık suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar vermiş; hükmün temyiz edilmesi üzerine ilgili Yargıtay Dairesi, hükümden sonra yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 34. maddesi ile değişik Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253. ve 254. maddeleri gereğince, uzlaştırma işlemleri için gereği yapılarak sonucuna göre sanıkların hukuki durumunun takdir ve tayini zorunluluğu isabetsizliğinden kararı bozmuştur.

Bozmaya uyan yerel mahkeme tarafından yapılan yargılamada taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığından bahisle önceki karar gibi sanıkların dolandırıcılık suçundan cezalandırılmalarına karar verilmiş; hükmün temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay Dairesi kararı onamıştır.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; sanıklara ve müştekiye tebligat çıkarılmadığı, sanıklardan bazıları ile hiç iletişim kurulmadığı, sanıklardan birine ait olduğu bildirilen telefon numarasının dosyada mevcut olmadığı, tüm bu nedenlerle uzlaştırma işleminin ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olduğu ve hükmün bozulması gerektiği görüşüyle itiraz yoluna başvurmuştur.

İnceleme yapan Yargıtay Dairesinin itirazı yerinde bulmaması üzerine dosyanın tevdi edildiği Yargıtay Ceza Genel Kurulu, uyuşmazlığın, sanıklar ve katılan hakkındaki uzlaştırma işlemlerinin usulüne uygun olup olmadığının belirlenmesine ilişkin olduğunu tespit etmiş; soruşturma evresinde zararı kısmen karşılanan katılanın, kovuşturma evresinde yapılan uzlaştırma işlemleri sırasında kalan zararının ödenmediğini ve uzlaşmayı kabul etmeyeceğini ifade etmesi nedeniyle teklif aşamasında uzlaştırma girişiminin olumsuz sonuçlandığı gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itirazının reddine oyçokluğu ile hükmetmiştir.

Mevzuat

İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Elektronik Ortamda Yapılacak Satışların Usulü Hakkında Yönetmelik

Teklif verme süresi ve usulüne ilişkin hükümler ile yönetmelik ekinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik

Etkin, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak üzere, ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının hizmet, tıp teknolojisi, tesis ve personel standartlarının belirlenmesine, teşkilatlandırılmasına, planlamasına ve bunların açılmalarına, faaliyetlerine, kapatılmalarına ve denetimlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi. 15.02.2008 tarihli ve 26788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikte yer alan tanımlar, hizmet sağlayıcılar, kurs eğitim programları, kurs eğiticileri, kursiyer sayısı, sınav ve belgelendirme, istihdam yükümlülüğü, kurs giderleri ve giderlerin ödenmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Geçiş hükümleri ihdas edildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Yükümlü Erbaş ve Erlerin Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Sağlık Hizmeti Sunucularından Almış Oldukları Sağlık Hizmeti Giderlerinden Oluşan Fark Ücretlerinin Ödenmesine İlişkin Yönetmelik

Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında askerlik hizmetini erbaş ve er olarak yapan yükümlülerin genel sağlık sigortalısı sayıldıkları süre içerisinde sağlık hizmeti sunucularından almış oldukları sağlık hizmeti neticesinde, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73. maddesi kapsamında oluşan fark ücretlerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Binalarda Enerji Performansı Ulusal Hesaplama Yöntemine Dair Tebliğ

İstisnai durumlara ilişkin geçiş hükümleri getirildi, tebliğ ekinde değişikliğe gidildi. Değişiklikler 30.06.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi

Ön mali kontrolün niteliği, ön mali kontrol süreci ve usulü, kontrol yetkisi, taahhüt evrakı ve sözleşme tasarıları ve ödenek gönderme belgelerine ilişkin hükümler ile yönerge eklerinde değişikliğe gidildi. Gelir getirici işlemler, yurt dışı geçici görev harcırahı ödemeleri, yapım işlerinde hak ediş ödemeleri, mevzuat taslaklarının bütçeye etkisinin hesaplanması, elektronik ortamda gerçekleştirilen iş ve işlemler ile parasal tutarlara ilişkin hükümler düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.