Lexpera’da Geçen Hafta (23-29 Kasım 2024)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 157. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Literatür

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:

Kerem Cem Sanlı, Hukuk ve Ekonomi Perspektifinden Sözleşme Hukuku ve Sözleşme Yaptırımlarının Ekonomik Analizi

Eserin birinci bölümünde sözleşme hukukunun ekonomik analizi yapılarak konuya ilişkin temel kavramlara değinilmiş; ikinci bölümünde sözleşme yaptırımlarının ekonomik analizi üzerinde durulmuş; üçüncü ve son bölümünde ise Türk Borçlar Kanunu’nun sözleşmeler hakkındaki yaptırım sisteminin ekonomik analizine yer verilmiştir.

Sezer Çabri, Miras Hukuku Şerhi (TMK m. 575-639) Cilt II

Üç ciltten oluşan ve Türk Medenî Kanunu’nun miras hukukuna ilişkin hükümlerinin tamamının incelenmesini amaçlayan çalışmanın ikinci cildinde, mirasın açılması, mirasa ehliyet, mirastan yoksunluk, terekenin korunması önlemleri, mirasçılık belgesi, mirasın kazanılması, vasiyet alacağı ve mirasın reddi gibi konular, Türk Hukuku ve İsviçre Hukuku öğretisi ışığında incelenmiştir.

Ali Kerem Kayhan, Uluslararası Örgütlerde Hesap Verebilirlik Arayışı: Dünya Bankası Teftiş Paneli Örneği

Kitapta, Dünya Bankası ve onun oluşturduğu hesap verebilirlik mekanizması ele alınmış; bu mekanizmanın, Dünya Bankası’nın hesap verebilirliğine olan etkisi, etkinliği ve uygulanabilirliği irdelenmiş; Dünya Bankası’nın, uluslararası örgütlerde hesap verebilirlik arayışına anlamlı bir katkı sunup sunamadığı hususu değerlendirilmiştir.

Merve Ürem Çetinel, Kaba Yapı Kira Sözleşmesi

Çalışmada, uygulamada karşılaşılan ancak özel bir tanımla anılmayan kira sözleşmeleri, “kaba yapı kira sözleşmesi” adı altında değerlendirilerek bu sözleşmenin tanımı, unsurları, tarafların hak ve borçları ile sözleşmenin sona ermesine bağlı sonuçlar üzerinde durulmuştur.

Özge Aksoylu, Kamu Yararı Ekseninde “Özel” Kişi Yararına “Kamu”laştırma

Eserin giriş bölümünde kamulaştırmanın tarihçesi, kamulaştırma yetkisinin sahibi, özel kişi yararına kamulaştırmanın koşulları ve kamu yararının belirlenmesinde idari faaliyetin niteliğine değinilmiş; birinci bölümünde kamu hizmetini idare hukuku araçları ve özel hukuk araçları ile yürüten özel kişi yararına kamulaştırma açıklanmış; ikinci bölümünde anayasal kamulaştırma amaçları arasında bulunan ve bulunmayan faaliyetin özendirilmesi ve desteklenmesi için özel kişi yararına kamulaştırma üzerinde durulmuş; üçüncü ve son bölümünde ise konut üretimi ya da kentsel gelişim amacıyla özel kişi yararına kamulaştırma mercek altına alınmıştır.

İçtihat

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:

MAHKEME KARAR SAYISI
Anayasa Mahkemesi 58
Yargıtay (Hukuk) 1732
Yargıtay (Ceza) 2223
Danıştay 1122
Bölge Adliye Mahkemesi 1831
TOPLAM 6966

Yüklenen kararlar arasında aşağıda özetine yer verdiğimiz Anayasa Mahkemesi’ne ait karar özellikle dikkati çekmektedir:

Anayasa Mahkemesi GK, E. 2023/109 K. 2024/113, T. 30.05.2024

Karara konu olan itiraz, anlaşmalı boşanma talebiyle açılan bir davada (...) Aile Mahkemesi’nin, Türk Medenî Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasının 1. cümlesinde yer alan “…bir yıl…” ibaresinin Anayasa’nın 5., 10., 14., 17. ve 41. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verilmesi talebine ilişkindir.

İtiraza konu olan fıkra hükmü, “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.” cümlesini haizdir.

Anayasa Mahkemesi; itiraza konu olan sürenin herhangi bir tereddüde yer vermeyecek şekilde açık ve net olarak belirlendiği ve kanunilik şartını taşıdığı, eşlerin anlaşmak suretiyle evlilik birliğini sona erdirebilmelerinin evliliğin en az 1 yıl sürmesi şartına bağlanmasının, Türk toplumunun temeli olarak kabul edilen aile kurumunun ayakta tutulması amacına yönelik olduğu, tarafların anlaşma iradelerine dayanılarak boşanma kararı verilebilmesi için evliliğin üzerinden 1 yıllık sürenin geçmesinin öngörülmesi suretiyle kişilerin evliliğin kurulmasından kısa bir süre sonra ani kararlarla evlilik birlikteliğini sonlandırmalarının önüne geçilerek ailenin korunmasını amaçlandığı, bu nedenle kuralın anayasal anlamda meşru bir amaca dayandığı, söz konusu süre sınırlamasının kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamında başvurabileceği araçlardan olduğu, kişilere orantısız bir külfet getirmediği, elverişli ve ölçülü olduğu gerekçesiyle kuralı Anayasa’nın 13. ve 20. maddelerine aykırı bulmamıştır.

Söz konusu sürenin, Anayasa’nın 5., 17. ve 41. maddelerine aykırılığı yönünden ayrıca bir inceleme yapılmasına gerek duyulmamış; Anayasa’nın 10. ve 14. maddeleriyle ise ilgisi olmadığı değerlendirilmiştir. Bu itibarla, Anayasa Mahkemesi, ilgili fıkra hükmünde yer alan “…bir yıl…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve itirazın reddine oyçokluğu ile hükmetmiştir.

Mevzuat

Türk Medenî Kanunu

Adın değiştirilmesi ve evlilik birliğinin sarsılmasına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ceza Muhakemesi Kanunu

Suçun niteliğinin değişmesine ilişkin yazılı bildirimlerin, sanığın dosyada var olan son adresine yapılamaması veya sanığın bildirime rağmen duruşmaya gelmemesi halinde müdafie yapılan bildirimler yeterli kabul edilecek. Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen suçlardan mağdur olan çocukların soruşturma evresindeki beyanlarının alınmasına yönelik hizmet veren merkezler, devlet üniversiteleri tarafından da kurulabilecek.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun

Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin öğretimden yararlanma haklarına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Avukatlık Kanunu

Herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmak suretiyle avukatlık stajının yapılabilmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Değişiklikten önce avukatlık stajına başlamış olanlar hakkında değişiklikten önceki hükümler uygulanacak.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun

Cumhuriyet başsavcıvekiline ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Noterlik Kanunu

Noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışması, ücret tarifesi, makbuz karşılığında tahsil ve noter hissesi, harç, vergi ve resim bedellerinin yatırılması, Türkiye Noterler Birliği’nin gelirleri ve elektronik işlemlere ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ayrıca imza ve mührün onaylanmasına ilişkin hükümler de yeniden düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik

Silah taşımalarına izin verilen kamu görevlileri ve taşıma ruhsatı verilebilecek diğer meslek mensuplarına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Sivil Hava Meydanları, Limanlar ve Sınır Kapılarında Güvenliğin Sağlanması, Görev ve Hizmetlerin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik

Valinin görev, yetki ve sorumlulukları, sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında görevli resmi ve özel kuruluşlara bağlı personel ile araçların giriş-çıkışı, arama yetkisi, güvenlik tedbirleri, güvenlik kurul ve komisyonları, güvenlik kuvvetlerinin koordinasyonu, limanlarda alınacak tedbirler, limanlardaki güvenlik makamları, yardımcı personel ve büro hizmetlerine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Yükseköğretim Kurulunun Taraf Olduğu Protokollerle Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumları Bünyesinde Program Açılması Hakkında Yönetmelik

Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının, Yükseköğretim Kurulu’nun taraf olduğu protokollerle yurt dışındaki yükseköğretim kurumları bünyesinde program açmasına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği yeni bir yönetmelik yürürlüğe girdi.

Okul Servis Araçları Yönetmeliği

Taşıtlarda aranacak şartlar, taşıma işlerinde çalışanların şartları, görev ve sorumlulukları, salgın, olağanüstü hal, gerginlik, buhran, kriz dönemleri ile afet ve acil durumlardaki geçici düzenlemelere ilişkin hükümler ile geçiş hükümlerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliği

Lisans başvurusu, inceleme ve değerlendirmenin sonuçlandırılması, birleşme ve bölünme, lisans tadili, süre uzatımı, lisansların sona ermesi ve iptali, lisans sahiplerinin temel hak ve yükümlülükleri ile LPG Dağıtıcı Lisansı sahiplerinin yükümlülüklerine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelik

Genel hususlar, veteriner ecza deposu açma şartları, üretim yeri, iyi üretim uygulamaları (GMP) denetimleri ve yaptırımlara ilişkin hükümler ile geçiş hükümlerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Spor Müsabakalarına Dayalı Sabit İhtimalli ve Müşterek Bahis Oyunları Uygulama Yönetmeliği

Oyunların oynatılması, elektronik platform, kupon ve biletlerde bulunması gereken hususlar, ikramiye ödemeleri, bilet iptali, sanal ortam bayilik ruhsatı verilmesinin şartları, sanal ortamda oyun, sanal ortam bayilerinin yükümlülükleri, sanal ortam bayiliğinin iptali ve sonuçlanmış müsabakalara ilişkin hükümler başta olmak üzere birçok hükümde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 574)

Yeniden değerleme oranı 2024 yılı için %43,93 olarak tespit edildi.

Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ

Yapı denetimi hizmet bedeline esas toplam yapı inşaat alanı, yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda sıralanması, yapı denetim hizmet sözleşmesini imzalayacak yapı denetim kuruluşunun belirlenmesi ve eski işlerde sıradan çıkarılmaya ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci Maddesinin Birinci Fıkrasının (e) Bendinde Yer Alan İstisna Oranının Değiştirilmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı

Kurumların, en az 2 tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri, rüçhan hakları ve istisna kazançlarına kaynak oluşturan yatırım fonlarının katılma paylarının satışından doğan kazançların %75’lik kısmı için uygulanacak istisna oranı %50 olarak belirlendi.

Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı

Muafiyet limitlerinin aşılması ve eşyanın vergilendirilmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Değişiklikler, 27.12.2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Üst Fonlara Kaynak Aktarımına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı

Kararın amacı ve kapsamı, kararda geçen tanımlar, üst fonlara duyuru yapılması ve tekliflerin değerlendirilmesi, nakit aktarımları, anapara ve kâr paylaşımına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Başvurusuna İlişkin Kararı

Kararda geçen tanımlar ile LPG otogaz bayilik lisansına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.