Lexpera’da Geçen Hafta (5-11 Ekim 2024)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 150. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Literatür

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:

Sibel Özel, Hatice Selin Pürselim Arning, Özlem Karaman Coşgun, Hanife Doğrusöz Koşut (Ed.), Özel Hukukun Güncel Sorunları ve Anayasa’nın Özel Hukuka Etkileri / Contemporary Issues In Private Law And The Impact Of The Constitution On Private Law-Cilt I

Kitapta, Anayasa ve temel hakların incelenmesi, Anayasa’nın özel hukukun temelini oluşturan medeni hukuk ile ilişkisi, ticaret hukukunun Anayasa kapsamında değerlendirilmesi, milletlerarası özel hukukun Anayasa çerçevesindeki meseleleri ve Anayasa ile iş hukuku ilişkisi irdelenmiştir.

Uğur Karaca, Yapay Zekanın Haksız Fiillerinden Doğan Hukuki Sorumluluk

Çalışmada, yapay zekanın tanımı yapılarak kavramdan ne anlaşılması gerektiği ortaya konulmuş; yapay zekanın hukuki statüsü, olan ve olması gereken hukuk bakımından değerlendirilerek yapay zeka teknolojilerinde yaşanabilecek yenilikleri de kapsayacak bir statü belirlenmeye çalışılmış; yapay zekanın haksız fiillerinden doğan hukuki sorumluluk meselesinin, klasik hukuk kurallarının kıyasen uygulanmasıyla çözülüp çözülemeyeceğine ve karşılaştırmalı hukukta yapay zekanın sorumluluğuna ilişkin öngörülen düzenlemelere yer verilmiştir.

Beyhan Kaplan Güler, Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması Uyarınca Sözleşmenin Esaslı İhlali (TBK- CISG)

Eserde, Türk hukukunda soyut ve esnek yapıda düzenlenen “esaslı ihlal” kavramının anlaşılır kılınması amacıyla öncelikle CISG ifa engelleri sisteminin temel prensipleri ve esaslı ihlalin bu sistem içerisindeki merkezi konumu ortaya konulmuş; sonrasında esaslı ihlalin şartları incelenerek tipik sözleşme ihlallerinde esaslı ihlalin görünüm biçimlerine yer verilmiş; alelade bir ihlalin hangi şartlarda esaslı bir ihlal oluşturduğunun ya da esaslı ihlale dönüştüğünün cevaplandırılabilmesi için uluslararası doktrin ve örnek yargı kararlarındaki esaslı ihlal kriterleri araştırılmıştır.

Eralp Ünver, Süreli İpotek ve Sona Ermesi (TMK m. 883/2 Hükmünün İncelenmesi)

Çalışmanın ilk bölümünde sınırlı ayni hak ve süre kavramlarının temel özellikleri hakkında bilgi verilmiş, sınırlı ayni hakların belirli bir süreye bağlı olarak kurulmaları, söz konusu sürenin hakkın varlığı ve sona ermesindeki etkileri incelenmiş; ikinci bölümünde süreli ipoteğin kurulması, iradi ve kanuni ipotekler özelinde ayrı ayrı ele alınmış; üçüncü ve son bölümünde ise ipoteğin sona ermesine değinilerek kararlaştırılan ipotek süresinin sona ermesinin hakkı sona erdirmedeki etkisi ve sicildeki tescilin ne ifade ettiği gibi hususlar üzerinde durulmuştur.

Turan Atlı, Bir Ethos Olarak Kulluk: Pandemiye Haklar Çerçevesinden Bakmak Yahut Biyopolitik Bir Giriş

Kitapta, çeşitli parametreler üzerinden salgın hakkında genel düşüncelere yer verilmiş, salgın ve temel haklar ilişkisi kapsamlı olarak irdelenmiş ve konu hakkındaki tartışmalı görüşlere yer verilerek çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

İçtihat

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:

MAHKEME KARAR SAYISI
Anayasa Mahkemesi 105
Yargıtay (Hukuk) 5853
Yargıtay (Ceza) 3026
Danıştay 724
Bölge Adliye Mahkemesi 737
TOPLAM 10445

Yüklenen kararlar arasında aşağıda özetine yer verdiğimiz Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na ait kararlar özellikle dikkati çekmektedir:

Danıştay VDDK., E. 2019/394 K. 2019/872 T. 13.11.2019

Dava konusu; davacı tarafından, gerçek usulde mükellefiyetinin kapatılması talebiyle davalı idareye yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemine ilişkindir. Davacının iş yeri adresini kapatmadığı, iş yeri kapısında “göz doktoru” yazılı ışıklı tabelanın bulunduğu, davacının tabelasının halen yerinde olmasının faaliyetinin devamı niteliğinde sayıldığı, tüm beyannamelerini verdiği, işi bıraktığına dair idareye herhangi bir bildirimde bulunmadığı tespit edilmiş; davacının serbest meslek faaliyetinden dolayı mükellefiyetinin kapatılması talebi reddedilmiştir.

İlk derece mahkemesi; davacının ilgili yıllarda muayenehanesinde faaliyette bulunduğuna ilişkin somut bir tespitin bulunmadığı ve (...) Hastanesi’nde tam zamanlı çalıştığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etmiştir.

Temyiz istemini inceleyen ilgili Danıştay Dairesi; Vergi Usul Kanunu’nun 155. maddesi uyarınca, iş yerinde yer almakta olan ışıklı doktor tabelasının faaliyetin devamı niteliğinde sayılacağı, aksi durumun davacı tarafından ispat edilebileceği, bastırılan serbest meslek makbuzlarının dahi davalı idareye başvurulduktan sonra iptal edildiği gerekçesiyle ilk derece mahkemesinin kararını bozmuştur.

Mahkeme, aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle ilk kararında ısrar etmiştir.

Bunun üzerine Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu; ilgili Danıştay Dairesinin kararının dayandığı aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle ısrar kararının bozulmasına oyçokluğu ile hükmetmiştir.

Danıştay İDDK., E. 2018/1460 K. 2019/4728 T. 30.10.2019

Dava konusu; (...) Telekomünikasyon A.Ş.’nin data devrelerinde hacim bazlı indirim konusundaki yükümlülüklerini süresinde yerine getirmediği öne sürülerek yaptırım uygulanması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Tarifeler Dairesi Başkanlığı’nın işleminin iptali istemine ilişkindir.

İlgili Danıştay Dairesi; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun ve Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında yaptığı hukuki değerlendirme sonucunda, elektronik haberleşme sektörüne yönelik kararların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun karar organı olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından alınması gerekirken, bu konuda yetkisi bulunmayan Tarifeler Dairesi Başkanlığı tarafından tesis edilen dava konusu işlemde yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar vermiştir.

Temyiz aşamasında davalı idare tarafından, davacı derneğin üçüncü bir kişiye yaptırım uygulanması konusunda bir menfaatinin bulunmadığı, bu nedenle davanın ehliyet yönünden reddi gerektiği, Dairece yerindelik denetimi yapıldığı, (...) Telekomünikasyon A.Ş.’nin mevzuat ihlalinin bulunmadığı ileri sürülmüş; davacı tarafından, Dairece verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu, temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenlerin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı savunulmuştur.

Bunun üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Dairece verilen kararın onanmasına oybirliği ile hükmedilmiştir.

Mevzuat

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun

Anayasa Mahkemesi’nin E. 2024/89, K. 2024/148 sayılı ve 23.07.2024 tarihli kararı uyarınca, kanunun ekli (2) sayılı listesinde yer alan kişilerin, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacağına ilişkin hüküm iptal edildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Çevre Kanunu

Anayasa Mahkemesi’nin E. 2022/101, K. 2024/124 sayılı ve 27.06.2024 tarihli kararı uyarınca, kanunda yer alan bazı tanımlar ile idarî nitelikte cezalara ilişkin bazı hükümler iptal edildi. Değişiklikler, 08.07.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik

Elektrikli araç şarj istasyonlarına ilişkin hükümler ile yönetmelik ekinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Taşınır Mal Yönetmeliği

Kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın kamu idarelerine ait taşınır malların kaydı, muhafazası ve kullanımı ile yönetim hesabının verilmesi, merkez ve taşrada taşınır yönetim sorumlularıyla bunlar adına görev yapacak olanların belirlenmesi ve kamu idareleri arasında taşınırların geçici tahsisine ilişkin usul ve esasların belirlendiği yönetmelik yürürlüğe girdi. 28.12.2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Taşınır Mal Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği

Pay devirlerine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği

Yönetmeliğin amaç ve kapsamı, yönetmelikte geçen tanımlar, yenilenebilir enerji kaynak alanı (YEKA) belirleme ve derecelendirme kriterleri, YEKA yarışma ilanı, YEKA kullanım hakkı yarışması başvurularının alınması ve incelenmesi, YEKA yarışması usulü, YEKA yarışmasının sonuçlandırılması, YEKA sözleşmesinin imzalanması ve ifası, önlisans ve lisans süreci, elektrik enerjisi satışı, AR-GE faaliyetleri, standart, sertifikasyon, mücbir sebepler ve YEKA’ların korunması ve kullanılmasına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ

Döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelere ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı

Uygulama talimatında geçen tanım ve kısaltmalar, reeskonta kabul edilecek senetlerin özellikleri, devri ve teslimi, reeskont kredisinin kullandırılma koşulları, reeskont kredisi başvuru süreci, reeskont işlemlerinde uygulanan faiz ve komisyonlar, reeskont kredilerinde kullanım ve geri ödeme kısıtlarına uyulmaması durumunda getirilen yükümlülükler, yaptırım uygulanması, Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri, kullanım öncesi döviz satış şartlı Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Finansmanı Uygulama Talimatı (Katılım Finans)

Uygulama talimatında geçen tanım ve kısaltmalar, reeskonta kabul edilecek senetlerin özellikleri, devri ve teslimi, reeskont finansmanı kullandırılma koşulları, reeskont finansmanı başvuru süreci, reeskont işlemlerinde uygulanan kâr payı oranı ve komisyonlar, reeskont finansmanı kullanım ve geri ödeme kısıtlarına uyulmaması durumunda getirilen yükümlülükler ve yaptırım uygulanmasına ilişkin hükümler ile talimat eklerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ödeme ve Tahsilat İşlemlerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar

Kullanıcılar, kurum sorumlusu, talimat aktarma yetkilisi, banka hesapları, gönderme emri kayıtlarının oluşturulması ve bankaya aktarılması, bankaca gönderme emirlerinin yerine getirilmesi, alıcı bankaca yapılacak işlemler, gönderme emri kayıtlarının kapatılması, vergi dairelerinin ret ve iade ödemeleri, tahsilat hesabı, güvenlik, uygulama kılavuzları, yetki ve yürürlüğe ilişkin hükümler başta olmak üzere birçok hükümde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş) (Seri No: 18)

Gümrük Yönetmeliği kapsamında diğer kurumlarca yapılacak kontrollere tabi eşya, serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulmak üzere metal hurda olarak beyan edilen eşya ve ilgili mevzuatı uyarınca belirli önlemlere tabi eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrasındaki kullanım veya teslimine yönelik yapılan beyanların tespit işlemlerine ilişkin raporların düzenlenmesi ile süreler, ibraz ve diğer usul ve esasların belirlendiği tebliğ yürürlüğe girdi.

Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği

Tebliğin amaç, kapsam ve dayanağı ile teminat tutarlarına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Vadesi devam eden poliçelerin durumuna ilişkin geçici madde hükümleri düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ

Tebliğde geçen tanımlar, acil servis seviye tespit ve tescil işlemleri, acil servis fiziki yapısına dair şartlar, triyaj uygulaması ve renk kodlaması, acil servis nöbet usul ve esasları, acil servisten diğer sağlık tesislerine sevk ve nakil esasları, acil servislerin 112 Komuta Kontrol Merkezi ile koordinasyonuna ilişkin hükümler ve tebliğ eklerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Türk Akreditasyon Kurumunca Uygulanacak Akreditasyon Kullanım Ücreti/Payına Dair Tebliğ

Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen kuruluşların 2024 yılı için ödeyecekleri akreditasyon kullanım ücreti veya payların belirlendiği ve bunların ödenmesine ilişkin usul ve esasların düzenlendiği tebliğ yürürlüğe girdi.

Açık Alkollü İçki Satış Belgesini Haiz İşyerlerinde Kullanılan Servis Amaçlı Materyallere İlişkin Tebliğ

İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu kapsamında açık alkollü içki satış belgesini haiz açık içki tüketim noktalarında üzerinde alkollü içki marka, amblem ve logolarına yer verilebilecek servis amaçlı materyallerin kullanımına ilişkin sınırların belirlendiği yeni bir tebliğ düzenlendi. Tebliğ, 09.04.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2024 Yılı Ürünü Yaş Çay Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ

2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar hükümlerine göre, 2024 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2023 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ yürürlükten kaldırıldı.