Lexpera Blog

Bayramda ücretlere zam var!..

Ramazan Bayramı’nda çoğu kişi tatil yapıyor ancak çalışanlar da az değil. Peki bayramda çalışan işçiler ne kadar ücret alacak ve hakları neler?

Ramazan bayramı boyunca çoğu işyerleri kapalı. Bazı sektörlerde ise işyerlerinin kapalı olması pek mümkün olmuyor. Özellikle turizm, ulaştırma ve market işyerleri bayramda da vatandaşlara hizmet vermek durumunda. Dolayısıyla birçok çalışan bayramda da işbaşı yapacak. Bayramda çalışan işçilerin ve bunları çalıştıran işverenlerin bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.

Bayramda Çalışmak Zorunlu mu?

Bayramlarda işçilerin çalışma noktasında bazı hakları var. İşverenler işçilerine bayram günlerinde çalışmayı zorunlu tutamıyor. Eğer çalıştırmak isterlerse de işçinin onayını almak zorundalar. Yani işçi bayram günlerinde çalışmayı reddedebilir. İşçinin bu beyanı üzerine işverenin işçiyi işten çıkarması da söz konusu olamaz.
Ancak;

  • İşçi ile işveren arasında yapılmış olan iş sözleşmesinde genel tatil günlerinde çalışmaları gerektiği belirtilmişse veya
  • Toplu iş sözleşmesinde genel tatil günlerinde çalışılacağı belirtilmişse işçilerin çalıştırılması mümkün.

Bayramda Çalışanın Ücreti Zamlı

Bayramda işyerinin açık olması ve işçi çalıştırılması halinde işverenler çalışan işçilerine normal ücretlerinin yanı sıra ekstra bir ödeme yapmak zorunda. Yapılacak ekstra ödemenin tutarı ise normal ücretin bir katı olmalı. Yani bayramda ödenen ücretler %100 zamlı olacak.
Bir örnek vermek gerekirse; günlük ücreti 100 TL olan bir işçi Ramazan Bayramında çalışması halinde günlük 200 TL ücret alacak.

Çalışmasanız da Ücret Var

İşçi bayramda çalışmaması halinde ise işveren tarafından işçiye o günün ücreti tam olarak ödenmek zorunda. Yani bayramda çalışmayan işçinin ücretinden kesintiye gidilmesi mümkün değil.
Bayramda çalışan işçiye müteakip günlerde izin kullandırılarak ilave ücret ödenmemesi de mümkün değil. Bu tür uygulamalar kanuna aykırı. Bayramda yapılan fazla çalışma olmayıp bu çalışmaların denkleştirilmesi veya serbest zaman kullandırılması da söz konusu değil.

Dr. Mehmet BULUT
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
www.mbulut.net

Lexpera Blog’da yayımlanan yazılar, yazarlarının görüşlerini ifade eder. Lexpera Blog’da bir yazıya yer verilmesi, o yazıda savunulan görüşlerin On İki Levha Yayıncılık tarafından benimsendiği anlamına gelmez. Yazılar, bilgi amaçlı olup, hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı ve bilimsel yazma etik kurallarını aşan iktibaslar konusunda yazarların ve On İki Levha Yayıncılık’ın rızası bulunmamaktadır.
Author image
Ankara