Lexpera Blog

Lexpera’da Geçen Hafta (1-7 Şubat 2025)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 167. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Literatür

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:

BATİDER, Cilt 18, Sayı 3, 1996

Derginin bu sayısında yer alan makalelerden bazıları, Oydan Yoksun İmtiyazlı Paylar, Milletlerarası Hukukta ve Avrupa Topluluğu’nda Banka Sözleşmesi Hukukunun Uyumlaştırılması, Türk Hukukunda Rekabetin Korunması ve Yeni Rekabet Düzeni başlıklarını taşımaktadır.

Fatih Burak Uzun, Dijital Ortamda Hukukların Çatışması

Çalışmada, bir devletin, kendi ülkesi dışında uygulanabilir hukuk kuralları getirmesinin mümkün olup olmadığı değerlendirilmiş ve bununla bağlantılı olarak dijital ortama ilişkin çeşitli düzenlemeler incelenmiş; hukukların çatışması durumlarına ilişkin kanun koyucuya yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.

G. Can Akdağ, Girişim Şirketi (Start-Up)

Kitapta, ekosistemi tanıtmak amacıyla girişim sermayesi aktörlerine yer verilmiş; kuruluş, çalışan pay edindirme uygulamaları, girişim sermayesine özgü erken aşama finansman sözleşmeleri ve uygulamada karşılaşılan diğer sorunlar irdelenmiş ve konuya ilişkin önerilerde bulunulmuştur.

Ömer Kesikli, Milletlerarası Ticari Tahkimde Delillerin Değerlendirilmesi

Eserin birinci bölümünde medeni yargılamada ve milletlerarası tahkimde ispat hukuku ayrıntılı olarak ele alınmış; ikinci bölümünde belge, tanık, bilirkişi ifadeleri ve raporları, keşif ve kesin hüküm kavramları incelenmiş; üçüncü ve son bölümünde ise delillerin kabul edilebilirliği ve ispat gücünün takdiri üzerinde durulmuştur.

Can Yöney, Milletlerarası Usul Hukukunda Münhasır Yetki

Çalışmanın birinci bölümünde milletlerarası yetki kavramının anlamı ve devletlerce milletlerarası yetki kuralları ihdas edilirken göz önünde bulundurulan esaslar incelenmiş; ikinci bölümünde münhasır yetki kavramının anlamı, varlık sebepleri, temel özellikleri ve işlevleri ortaya konulmuş; üçüncü bölümünde Türk hukuku ve karşılaştırmalı hukukta bazı milletlerarası yetki kurallarının münhasır yetki kuralı teşkil edip etmediği tartışılmış ve Türk hukukundaki münhasır yetki kuralları tespit edilmiş; dördüncü ve son bölümünde ise münhasır yetki kavramı ile bağlantılı bazı konular arasındaki ilişkiye değinilmiştir.

Özüm Demirkol, Çocuğun Korunması Bağlamında Geri Göndermeme İlkesi (Non-Refoulement)

Eserde, çocuğun yüksek yararı fikrinin ortaya çıkmasını sağlayan kırılganlık, kırılgan gruplar ve çocukların korunması hususunda genel bilgilere yer verilmiş; çocuğun korunması, uluslararası göç olayları, sığınma, geri göndermeme ilkesinin tarihçesi, türleri ile ilkenin dolaylı yoldan ihlaline yol açan durumlar ve bunların çocuklar açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği mercek altına alınmıştır.

İçtihat

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:

MAHKEME KARAR SAYISI
Anayasa Mahkemesi 35
Yargıtay (Hukuk) 2
Yargıtay (Ceza) 1
Bölge Adliye Mahkemesi 4
TOPLAM 42

Mevzuat

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Türk Ceza Kanunu’nun 282., 314. ve 315. maddelerinde veya Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 4. maddesinde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 133. maddesi gereğince şirketlere veya 128. maddesinin 10. fıkrası gereğince malvarlığı değerlerine kayyım atanmasına karar verildiği takdirde, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun kayyım olarak atanabilmesine ilişkin hükümler ihdas edildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Hakkında Yönetmelik

Gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlüğünün görevleri ile ürün güvenliği denetimleri grup başkanlığının görevlerine ilişkin hükümlerde ve yönetmelik eklerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikte geçen tanımlar, genel kurallar, tehlikeli madde faaliyet belgesi alma zorunluluğu, ortak yükümlülükler, işletme denetimi ve idari para cezasına ilişkin hükümler ile geçiş hükümlerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Sinema Sektörünün Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikte geçen tanımlar, destek türlerine ilişkin başvurular, sözleşme, teminat ve desteğin ödenmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Demiryolu Emniyet Yönetmeliği

Hizmet sağlayıcı kuruluş yeniden tanımlandı, emniyet yönetim sistemine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği

Yönetmelikte geçen tanımlar, yetki belgesi türleri, taşımacılık faaliyetinin genel ilkeleri, yetki belgesi almanın ve yenilemenin şartları ile mali yeterlilikle ilgili şartlara ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ

Zorunlu karşılığa tabi kalemler ve Türk lirası yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 38)

Yetki devri yapabilecek muhasebe yetkililerine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ulusal İstihdam Stratejisi (2025-2028)’nin Onaylanması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı

Karar uyarınca, 2025-2028 yıllarını kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi ilan edildi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Amacıyla KOSGEB Tarafından Uygun Koşullarda Finansal Destek Sağlanması Hakkında Karar

Kredi faiz desteği üst limiti 10.000.000 TL olarak güncellendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesi

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından merkezî sistemle yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi. 12.08.2016 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesi yürürlükten kaldırıldı.

Lexpera Blog’da yayımlanan yazılar, yazarlarının görüşlerini ifade eder. Lexpera Blog’da bir yazıya yer verilmesi, o yazıda savunulan görüşlerin On İki Levha Yayıncılık tarafından benimsendiği anlamına gelmez. Yazılar, bilgi amaçlı olup, hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı ve bilimsel yazma etik kurallarını aşan iktibaslar konusunda yazarların ve On İki Levha Yayıncılık’ın rızası bulunmamaktadır.
Author image
Hakkında Göktürk Öcal
gokturk.ocal@lexpera.com.tr