Lexpera Blog

Lexpera’da Geçen Hafta (13-19 Temmuz 2024)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 138. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Literatür

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:

Nijat Amıraslanlı, Türk ve Avrupa Birliği Hukukunda Kişisel Verilerin Aktarılması

Eserde, uygulamada karşılaşılan sorunları tespit edebilmek ve yeri geldiğinde çözüm önerilerinde bulunabilmek için kişisel verilerin aktarılması kavramı, Avrupa Birliği ve Türk hukukundaki düzenlemeler, içtihat, öğreti, yetkili makamların görüşleri ve kararları ışığında değerlendirilmiş; konuyla ilgili iki hukuk sistemi arasındaki yaklaşımlar karşılaştırılmıştır.

Mehmet Bedii Kaya, Avrupa Birliği P2B Tüzüğü: Aracı Hizmet Sağlayıcılar ve Arama Motorları İçin Adil ve Şeffaf Platform Kuralları

Hem usul hukukuna hem de maddi hukuka ilişkin kazuistik kurallar getiren Avrupa Birliği düzenlemesi olan P2B Tüzüğü’nün mercek altına alındığı ve dijital platformlara ilişkin güncel hukuki düzenlemelerin tartışıldığı kitapta, elektronik ticarette temel hizmet modelleri, aracılık hizmetlerinin regülasyonu, dijital platformlarda adillik ve şeffaflık, dijital platformlarda verilere erişim gibi hususlar irdelenmiştir.

Ece Deniz Günay, Anonim Ortaklıklarda Gündem Kapsamında Genel Kurula Katılım ve Temsil Hakkı, Kurulun Toplantıya Çağırılması ve Gündeme İlişkin Hususlar

Monografik çalışmada, anonim ortaklıklarda genel kurullarla ilgili olarak gündeme ilişkin hususlar, gündemi belirlemeye yetkili olanlar ile genel kurula katılım hakkının gündem maddeleri ekseninde ve temsil özelinde incelenmesi, genel kurulların yetkili kişiler tarafından toplantıya çağrılması, bu çağrının içerik ve şeklinin nasıl olacağının tespitine yönelik olarak gündeme gelen tartışmalara ve sorunlara, mehaz İsviçre Hukuku ile karşılaştırmalı bir inceleme yapılarak çözümler getirilmiştir.

İbrahim Olgun, Türk Vergi Hukukunda Tahsil

Çalışmada, verginin tahsil edilmesi aşamasında çeşitli sebeplerle ortaya çıkan uyuşmazlıklara ve mevzuattaki tartışmalı hükümlere yer verilmiş; bu konuda yapılan çalışmalar, öğretideki tartışmalar, yargı kararları ve özelgeler ışığında sorunlar tespit edilmeye ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Derneği, Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemeleri’nin İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Kararlarının Değerlendirilmesi 2019-2020

Yargıtay başkan ve üyeleri ile diğer hukukçuların tebliğlerinden oluşan ve 13-14 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleşen seminer kapsamında oluşturulan kitapta, İş İlişkisinin Kurulması, Hükümleri ve İşin Düzenlenmesi, İş Sözleşmesinin Sona Ermesi ve Kıdem Tazminatı, Toplu İş İlişkileri, Sosyal Sigortaların Genel Hükümleri ve Türleri başlıklarına yer verilmiştir.

Mustafa Bozoklu, Yaşam, Özgürlük ve Mülkiyet: Yazılı Anayasacılığın Ortaya Çıkışı

Eserde, tarihin ilk yazılı anayasası olan Amerikan Anayasası’nın ortaya çıkışında etkili olan faktörler ele alınmış; alışılmış liberal yaklaşımların aksine radikal dini hareketlerle birlikte güçlenen cumhuriyetçilik düşüncesinin ve bu düşünceye paralel olarak Britanya’dan tevarüs edilen hukuki ve siyasi özlemlerin, geleneklerin veya anlayışların müşterek olarak yazılı anayasacılığın tarihinde etkin olduğuna değinilmiştir.

Eda Sertkaya Zorlu, Kadın-Erkek Eşitliği ve Ataerkil Zihniyet Açılarından Evlenen Kadına Tanınan Kıdem Tazminatı Korumasının Değerlendirilmesi

Kitapta, kıdem tazminatı koruması merkezde tutularak ataerkil zihniyet yansımalarının Türk mevzuatı ve/veya yargı kararlarında nasıl kendini gösterdiği ele alınmış; çeşitli hükümlerin, kadın-erkek eşitliğini sağlamaktan ziyade ataerkil zihniyetin ürünü olan toplumsal cinsiyet algılarını pekiştirip pekiştirmediği sorgulanmıştır.

İçtihat

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:

MAHKEME

MAHKEME KARAR SAYISI
Yargıtay (Hukuk) 1867
Yargıtay (Ceza) 1130
Danıştay 2354
Bölge Adliye Mahkemesi 2120
Bölge İdare Mahkemesi 275
TOPLAM 7746

Yüklenen kararlar arasında aşağıda özetine yer verdiğimiz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ve Vergi Dava Daireleri Kurulu’na ait kararlar özellikle dikkati çekmektedir:

Danıştay İDDK., E. 2023/2667 K. 2024/946 T. 02.05.2024

Dava konusu, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinin 1. fıkrasının (c), (ç), (ğ) ve (m) bentlerinin, 8. maddesinin 1. fıkrasının (h) bendinin, 12. maddesinin 1. fıkrasının ve bu maddelerin iptali halinde yönetmelikte uygulanabilir soyut hüküm kalmayacağı iddia edilerek yönetmeliğin tamamının iptali istemine ilişkindir.

Yaptığı hukuki inceleme sonucunda ilgili Danıştay Dairesi, dava konusu yönetmeliğin 12. maddesinin 1. fıkrasının son cümlesinin iptaline; yönetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrasının (c), (ç), (ğ) ve (m) bentleri, 8. maddesinin 1. fıkrasının (h) bendi, 12. maddesinin 1. fıkrasının son cümlesi dışındaki kısımları yönünden ise davanın reddine karar vermiştir.

Davacılar tarafından, dava konusu düzenlemelerin ulusal mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu, engellilik durumunun sadece tıbbi bulgularla değil, aynı zamanda çevresel, eğitsel, toplumsal, teknolojik faktörlerle birlikte açıklanabilen bir durum olduğu, mevzuattaki engelli tanımının hatalı ve eksik olduğu, engelli bireyin hangi işlerde çalıştırılıp hangilerinde çalıştırılamayacağını tıp uzmanlarının değil, iş ve rehabilitasyon uzmanlarının değerlendirmesi gerektiği ileri sürülmüştür.

Davalı idarelerden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından, bireylerin engelli sağlık kurulu raporlarına itiraz usulü ve süresinin belirlendiği ve idari işlemlerin düzenli şekilde yürütülmesinin amaçlandığı belirtilmiş; davalı idareler tarafından davacıların temyiz isteminin reddi talep edilmiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, tarafların temyiz istemlerinin reddine ve kararın, dava konusu yönetmeliğin 12. maddesinin 1. fıkrasının son cümlesi yönünden oyçokluğu, diğer kısımlar yönünden ise oybirliği ile onanmasına hükmetmiştir.

Danıştay VDDK., E. 2018/618 K. 2018/793 T. 23.10.2018

Davacının çalışma gücü kayıp oranı hakkında Merkez Sağlık Kurulu tarafından yapılan değerlendirme esas alınmak suretiyle sakatlık indiriminden yararlandırılmasının mümkün olmadığı yolunda tesis edilen işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.

(...) Vergi Mahkemesi; davacının gözünde bulunan özür durumu nedeniyle çalışma gücü kaybının tespiti amacıyla yapılan tetkikler sonucunda verilen rapor ile özürlülük oranının %58 olarak tespit edildiği, anılan raporun Merkez Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilmesi sonucunda çalışma gücü kaybı oranının %38 olarak belirlendiği, belirlenen çalışma gücü kaybı oranlarının Maliye Bakanlığı tarafından esas alınmasının yasa ve yönetmelik hükümlerinin gereği olduğundan davacının, özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşundan aldığı raporda belirtilen oranda sakatlık indiriminden yararlandırılmasına bir engel bulunmadığı gerekçesiyle işlemi iptal etmiştir.

Davalı idarenin temyiz istemini inceleyen ilgili Danıştay Dairesi; sakatlık indiriminden yararlanmak isteyen şahsın yetkili hastanelerden alacağı raporda, hastanın laboratuvar bulguları, klinik muayene bulguları, sakatlık bulguları ve teşhisin açık, kesin ve ayrıntılı şekilde belirtileceği, bu raporun Merkez Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi neticesinde davacının çalışma gücü kayıp oranının bu Kurul tarafından belirleneceği, Kurul’un gerekli görmesi halinde bu raporu bir daha incelenmek üzere raporu veren hastaneye iade etme veya hizmet erbabının çalışma gücü kayıp oranlarının tespiti için yetkili başka bir sağlık kuruluna gönderilmesini isteme yetkisinin bulunduğu gerekçesiyle, davacıya hastane tarafından verilen raporda belirtilen çalışma gücü kayıp oranı ile Merkez Sağlık Kurulu tarafından belirlenen çalışma gücü kayıp oranı arasındaki çelişki nedeniyle, yeniden tespit edilecek orana göre davacının sakatlık indiriminden faydalanıp faydalanamayacağına karar verilmek üzere kararı bozarak davacının karar düzeltme istemini reddetmiştir.

(...) Vergi Mahkemesi; ilk kararında yer alan hukuksal nedenler ve gerekçeye ek neden ve gerekçelerle kararında ısrar etmiştir.

Davalı idare tarafından, davanın Gelir İdaresi Başkanlığı husumetiyle görülmesi gerektiği, ilgili hastane raporlarının idareyi bağlayıcı etkisinin bulunmadığı, aksinin kabulü halinde Merkez Sağlık Kurulu’na ihtiyaç kalmayacağı ileri sürülerek ısrar kararının bozulması istenmiştir.

Yaptığı hukuki değerlendirme sonucunda Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu; ilgili Danıştay Dairesi’nin kararının dayandığı aynı hukuksal nedenler ve gerekçe uyarınca temyiz isteminin kabulü ile ısrar kararının bozulmasına oyçokluğu ile karar vermiştir.

Mevzuat

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Teşkilat Yönetmeliği

Yönetmelikte yer alan kuruluşlar yeniden belirlendi. İdarî ve hukukî yapı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun görev ve yetkileri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun görev ve yetkileri, hizmet birimleri ve daire başkanlıklarına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik

Satış yerlerinin işletilmesi, satış yerlerini kullanacaklarda aranılacak şartlar, pazar yerlerinde tahsis işlemi, tahsisin devri, satış yerlerinin kullanımı, belediyenin görev ve yetkileri ile tahsisin iptaline ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Geçiş hükümleri düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Yazma Eser Kütüphanelerinin Görevleri ve Yazma Eser Kütüphanelerinden Yararlanma Yönetmeliği

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren yazma eser bölge müdürlükleri ve yazma eser kütüphanelerinin görevleri ile yazma eser bölge müdürlükleri ve yazma eser kütüphanelerinde bulunan eser ve danışma kaynaklarından yararlanma usul ve esasları belirlendi.

Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği

Gayrimenkul yatırım fonunun malvarlığı, fon bilgilendirme dokümanları, fon portföyünün saklanması, kurucunun ve yöneticinin organizasyon yapısı, fonun kuruluşu, şemsiye fon, fon katılma paylarının ihracı, katılma paylarının değeri, fon katılma paylarının satışı, fona iadesi ile yatırımcılar arasında devri, yatırımlara, kâr dağıtımına ve proje gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin esaslar ile fon portföyüne ilişkin sınırlamalara ilişkin hükümler başta olmak üzere birçok hükümde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Etil Alkol, Metanol ve Suma Üretim Miktarı ile Etil Alkol ve Metanol Depolarındaki Stok Hareketlerinin Tespitine, Ürünlerin Ticaretine İlişkin Yöntemin Belirlenmesine, Verilerin Toplanmasına ve Ürünlerin Nakline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ

Yurt içinde üretilen etil alkol, metanol ve suma ile ithal edilen etil alkol ve metanolün üretim ve/veya ithalat miktarları ile depolardaki stok hareketlerinin tespitine, ürünün piyasa arz zinciri içindeki hareketinin elektronik ve fiziki olarak takibine, faaliyetlerin elektronik ortamda izlenmesine ve kayıt altına alınmasına yönelik kurulacak sistem ile satıcıların ve alıcıların yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Kaliteli Çay Yaprağı Temini Amacıyla Budamaya Tabi Tutulan Çaylıklar Nedeniyle Üreticilerin Uğradığı Gelir Kaybının Tazminine Dair Tebliğ

Budama esasları ile budama tespit işlemlerine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Lexpera Blog’da yayımlanan yazılar, yazarlarının görüşlerini ifade eder. Lexpera Blog’da bir yazıya yer verilmesi, o yazıda savunulan görüşlerin On İki Levha Yayıncılık tarafından benimsendiği anlamına gelmez. Yazılar, bilgi amaçlı olup, hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı ve bilimsel yazma etik kurallarını aşan iktibaslar konusunda yazarların ve On İki Levha Yayıncılık’ın rızası bulunmamaktadır.
Author image
Hakkında Göktürk Öcal
gokturk.ocal@lexpera.com.tr