Lexpera’da Geçen Hafta (22 Mart-4 Nisan 2025)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 174. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.
Literatür
Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:
BATİDER, Cilt 11, Sayı 3, 1982
Derginin bu sayısında, Fransız Hukukunda Mevduat Sertifikaları, Çekle Ödemelerin Yaygınlaştırılması ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun Taslağı, İstisna Akdinde Ayıba Karşı Tekeffülden Doğan Hakların Zamanaşımı, Anonim Ortaklıklarda Yönetim ve Yönetim Görevlerinin Murahhaslara Bırakılması ve Fransız Hukukunda Oy Hakkından Yoksun Kâr Payında Öncelikli Hisse Senetleri başlıklı makalelere yer verilmiştir.
BATİDER, Cilt 12, Sayı 4, 1984
Dergide, Haksız Fiilden Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında, Hâkim, Müterafık Kusurla İlgili Takdir Hakkını, Medeni Kanun’un 4. Maddesi Hükmüne Göre Mi, Yoksa Borçlar Kanunu’nun 44. Maddesi Hükmüne Göre Mi Kullanacak, Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun Hükümlerine Göre Taşıyanın Sorumluluğu ve Uzun Süreli Sözleşmelerde Yeni Durumlara Uyum başlıklı makaleler ile Yargıtay ve İsviçre Federal Mahkemesi Kararlarına yer verilmiştir.
BATİDER, Cilt 14, Sayı 4, 1988
Dergide yer alan makalelerden bazıları, Manevi Tazminatın Mirasçılara İntikali Sorunu, Paylaştırmanın Kat Mülkiyetine Çevrilme Suretiyle Yapılmasına İlişkin Bazı Önemli Sorunlar ve Çözüm Yolları, Yaşlanan Borçlar Hukuku Reformu ve Milletlerarası Hakem Kararlarının Tenfizinde “Karşılıklılık” Unsuru ve Yargıtay XI. Hukuk Dairesinin Devrim Yaratan Kararı başlıklarını taşımaktadır.
İrem Yayvak Namlı, Dijital Çalışmada İşçinin Korunması: Çalışma Süreleri ile İş Sağlığı ve Güvenliği
Kitabın birinci bölümünde uzaktan çalışma ve dijital çalışmaya ilişkin terminolojiye, dijital çalışmanın unsurları ile yarar ve sakıncalarının ele alınması konularına ve dijital çalışanın hukuki statüsüne değinilmiş; ikinci bölümünde iş hukukunda işçinin korunması bakımından çalışma süresi ve kayıt altına alınması konusu üzerinde durulmuş; üçüncü bölümünde çalışma süresi ile bağlantılı olan ve uluslararası hukukta yeni bir kavram olan işçinin ulaşılamama hakkı ele alınmış; dördüncü ve son bölümünde ise işverenin iş sağlığı ve güvenliğini sağlama borcu değerlendirilmiştir.
Erdem Büyüksağiş, Emre Cumalıoğlu, Defne Kahveci, E-Ticaret ve Çevrimiçi Pazaryerleri Üzerinden Satılanın Ayıbından Sorumluluk
Eserin birinci bölümünde çevrimiçi pazaryeri kavramı tanımlanarak iş yapış modelleri ve türlerine göre pazaryerleri sınıflandırılmış; ikinci bölümünde pazaryerlerinin satılanın ayıbı nedeniyle sözleşmesel sorumluluğu irdelenmiş; üçüncü ve son bölümünde ise pazaryerlerinin ayıp nedeniyle sözleşme dışı sorumluluğu ele alınmıştır.
Melis Kutlu, İş Hukukunda Tele Çalışma
Çalışmada, tele çalışma konusu bireysel iş hukuku, toplu iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku olmak üzere birçok farklı boyut kapsamında ele alınmış; bu istihdam şeklinin uygulanmasına ilişkin hukuki meselelere Alman Hukuku başta olmak üzere karşılaştırmalı hukuk sistemlerindeki düzenlemelerden ve çeşitli yargı kararlarından da yararlanılarak çözüm yolları getirilmiştir.
Murat Aydın, Ceza Hukukunda Mağdur Kavramı, Mağdur Hakları ve Mağdurun İkincil Mağduriyetten Korunması
Çalışmada, mağdurun ceza muhakemesi işlemleri nedeniyle ikinci kez mağdur olmasının önlenmesi kapsamında ikincil mağduriyete neden olan muhakeme işlemleri üzerinde durulmuş, var olan hukuk kuralları uyarınca ikincil mağduriyetin önlenmesi veya etkilerinin azaltılması için yapılacaklara yer verilmiş ve olması gereken hukuk bakımından sistem önerisinde bulunulmuştur.
Ezgi Damla Saruhan, Nükleer Tesis İşletenin Hukuki Sorumluluğu Kapsamında Nükleer Risk Sigortaları
Eserde, nükleer tesis işletenin hukuki sorumluluğu ve nükleer risklere ilişkin sorumluluk sigortaları, Paris Sözleşmesi’ni Değiştiren 2004 Protokolü ve ülkemizde nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin düzenleyici çerçeveyi çizen Nükleer Düzenleme Kanunu hükümleri çerçevesinde incelenmiştir.
Ayşe Köme Akpulat, Sosyal Güvenlik Kanunları ve Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri Çerçevesinde Yurt Dışında Geçen Sürelerin Borçlanılması
Kitapta, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler ele alınarak sosyal güvenlik sözleşmelerindeki hükümler de dahil olmak üzere, konunun tüm yönleriyle değerlendirilmesi hedeflenmiş; yabancı ülke uygulamaları da incelenerek öğreti görüşleri ve yargı kararları ile Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamasına birlikte yer verilmiştir.
Esra Dikmen, Manevi, Mali ve Bağlantılı Haklara Tecavüz Suçları (FSEK m. 71/1-1)
Eserde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde, fikir ve sanat eserleri üzerinde işlenen manevi, mali ve bağlantılı haklara tecavüz suçları, suç öğretisi bakımından ele alınmış; teorik bilgilerin yanı sıra Yargıtay içtihatlarına da yer verilerek fikri mülkiyet hukukuna ceza hukuku perspektifinden yaklaşılmıştır.
Efe Can Yıldırır, Türk Medeni Kanununa Göre Haksız Yapı (TMK m. 722-TMK m. 724)
Çalışmada,her bir haksız yapı görünümünün ayrı ayrı ele alınmasına yönelik öğretideki hâkim eğilimin yerine, kanunun sistematik yapısına uygun olarak Türk Medenî Kanunu m. 722-724 ile taraflara tanınan haklardan her birine ayrı bir bölüm ayrılması tercih edilmiş; üst arza tabidir ilkesi bağlamında malzemenin mülkiyetini kaybeden malzeme sahibi ile arazi malikinin menfaat durumlarını adil şekilde gözeten kuramsal çözümler ileri sürülmüştür.
Burak Keçecioğlu, Anonim Şirkette Kayyımlık
Kitabın birinci bölümünde genel olarak kayyımlık ve kayyımlığın şirketler hukukundaki görünümü aktarılmış; ikinci bölümünde anonim şirkette kayyımlık ilişkisinin kurulmasına yer verilmiş; üçüncü bölümünde kayyımın görevleri, yetkileri, yükümlülükleri, denetlenmesi ve hakları ele alınmış; dördüncü ve son bölümünde ise kayyımın görevi, kayyımlığın sona ermesi ve sonuçları irdelenmiştir.
Abdullah Bora, Yeni Nesil Serbest Ticaret Andlaşmalarında İlaçların Fikri Mülkiyeti ile Sağlık Hakkı Çatışması
Çalışmada, insan hakları hukuku kapsamında fikri mülkiyet haklarının sağlık hakkı ile çatışması, insan hakları hukuku ile uluslararası ticaret hukuku arasındaki sistemsel çatışma ve son olarak milletlerarası andlaşmalar arasındaki norm çatışması irdelenmiş; uluslararası ticaret kurallarının da diğer bütün alanlar gibi insan hakları hukuku ile yakın bir ilişkisi olduğu öne sürülmüştür.
Kerem Ali Vahap, Müdafaa-i Hukuk’tan İnşa-i Hukuka: Türk Devrimi’nin Hukuksal Yönleri
Kitapta, Türk Devrimi’ne, kamu hukuku açısından, hukuk biliminin perspektifiyle ve birçok önemli bilimsel kavram ve terimi tanıyarak yaklaşmak hedeflenmiş; devrim ile varılması hedeflenen “demokrasi” açısından devrimin etkileri ve getirilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Muhammed Said Bilal, İnsan Haklarının Korunmasında Uluslararası Hükümet Dışı Kuruluşların Tanınması ve Rolü
Eserde, uluslararası hükümet dışı kuruluşların hukuki niteliği, küresel ve bölgesel koruma mekanizmaları içerisindeki hukuki statüleri, bu statülere ilişkin uluslararası normatif düzenlemeler ve hükümet dışı kuruluşların insan haklarını koruma mekanizmaları içerisindeki faaliyetleri, rolleri ve fonksiyonları ele alınmıştır.
Furkan Ali Şimşek, Resosyalizasyon ve Umut Hakkı Işığında Koşullu Salıverilme
Kitabın birinci bölümünde koşullu salıverilme kavramının tarihçesine, hukuki niteliğine ve benzer hukuki kurumlar ile ilişkisine değinilmiş; ikinci bölümünde koşullu salıverilme müessesesinin şartları, uygulanması ve koşullu salıverilme kararının geri alınması hakkında bilgi verilmiştir.
İlayda Yılmaz, Türk İş Hukukunda Maden İşçileri
Çalışmanın birinci bölümünde, temel kavramlar, maden sahalarında yapılan rödovans sözleşmeleri ve bu kurumun alt işverenlik ilişkisi ile ilişkisi incelenmiş; ikinci bölümünde madenlerde iş sözleşmesi yapma yasaklarına değinilerek Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmeleri ışığında Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri karşılaştırılmış; üçüncü ve son bölümünde ise madenlerde iş sağlığı ve güvenliği konusu ele alınmıştır.
Ece Deniz Günay, Anonim Ortaklık Genel Kurulunun Gündem Kapsamında Toplantıya Çağrılması ile Kurula Katılım ve Temsil Hakkı
Eserde, anonim ortaklıklarda genel kurullarla ilgili olarak gündemi belirlemeye yetkili olanlar ile genel kurula katılım hakkının gündem maddeleri ekseninde ve temsil özelinde incelenmesi, genel kurulların yetkili kişiler tarafından toplantıya çağrılması, bu çağrının içerik ve şeklinin nasıl olacağının tespitine yönelik gündeme gelen tartışmalara ve sorunlara, mehaz İsviçre Hukuku ile karşılaştırmalı bir inceleme yapılarak çözümler getirilmiştir.
Muzaffer Karaaslan, Roma Hukukunda Bankacılık Faaliyetleri Kapsamında Düzensiz Vedia (Depositum Irregulare)
Çalışmada, Helen kültürünün de etkisiyle Roma hukukunda şekillenen ve günümüz hukuk sistemlerinde varlığını sürdüren düzensiz vedianın (depositum irregulare) temellerinin ortaya konulması ve bankacılık faaliyetleri bakımından incelenmesi hedeflenmiştir.
Ege Türel, Kazandırmanın Hukuki Sebebi
Eserin birinci bölümünde hukuki sebep kavramının tarihsel gelişimi üzerinde durulmuş; ikinci bölümünde kazandırmanın hukuki sebebi ve sebebe bağlılık rejimleri hakkında bilgi verilmiş; üçüncü ve son bölümünde ise hukuki sebepte meydana gelebilecek aksaklıklar ve bunun kazandırıcı işleme etkisi incelenmiştir.
Serkan Ekiz, Sivil İtaatsizlik
Kitapta, yasaya sırf yasa olduğu için itaat edilip edilmemesi gerektiği, bazı “koşullarda” yasaya itaat etmemenin mümkün ve haklı olup olmadığı gibi sorulara yanıt aranmış; anayasalarda yer alan denetleme ve düzeltme mekanizmalarının bazı durumlarda işlevsiz kalabildiği vurgulanarak sivil itaatsizliğin, bu tip bir sıkışmışlıkta gözlemlenen doğal ve kendiliğinden oluşan toplumsal ve siyasal bir fenomen olduğuna değinilmiştir.
Geçen hafta Blog’a yüklenen makaleye aşağıda yer verilmiştir:
Ulaş Karan, İdil Elveriş, Kartalkaya’da Yargı Niye Çözüm Olamıyor?
İçtihat
Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:
MAHKEME | KARAR SAYISI |
Anayasa Mahkemesi | 51 |
Yargıtay (Hukuk) | 1637 |
Yargıtay (Ceza) | 330 |
Danıştay | 2172 |
Bölge Adliye Mahkemesi | 830 |
Bölge İdare Mahkemesi | 341 |
TOPLAM | 5361 |
Mevzuat
Anayasa Mahkemesi’nin E. 2022/6, K. 2024/225 sayılı ve 25.12.2024 tarihli kararı uyarınca, elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışa ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Değişiklikler, 24.12.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
İdarî para cezalarında kapsamlı değişikliğe gidildi. Değişiklikler, 30.09.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Hizmetleri Hakkında Kanun
Geçiş ücretini ödememe ve güvenliğin ihlaline ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi’nin E. 2024/101, K. 2024/232 sayılı ve 25.12.2024 tarihli kararı uyarınca, kamulaştırma bedelinin mahkemece tespiti, taşınmaz malın idare adına tescili ve dava hakkına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların Ödenek ve Yollukları ile Temsil Ödenekleri Hakkında Kanun
Cumhurbaşkanı’na, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’na mali ve sosyal haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler toplamının %5 fazlası aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenek olarak verilecek.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi’nin E. 2021/100, K. 2024/174 sayılı ve 17.10.2024 tarihli kararı uyarınca, konaklama ve plaj işletmelerinin belgelendirilmesi ve diğer işlemler, doğal turizm kaynaklarının korunması ve kullanılması, taşınmaz malların turizm amaçlı kullanımı ile turizm işletmesi belgesi başvurusuna ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Değişiklikler, 24.12.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
İdari yaptırımlara ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Değişiklikler, 01.07.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
Doğum yardımına ilişkin hükümlerde kapsamlı değişikliğe gidildi. Geçiş hükümleri ihdas edildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Siber Güvenlik Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi
Kamunun dijital dönüşümüne ve kamuda yapay zekâ uygulamalarına öncülük etmek, Dijital Türkiye (e-devlet) hizmetlerinin sunumuna aracılık etmek, bu alanlarda kurumlar arası işbirliğini artırmak ve koordinasyonu sağlamak, Başkanlığın görev ve yetkilerinden biri olarak düzenlendi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik
Ödeme emri başlatma hizmeti ve hesap bilgisi hizmetine ilişkin esaslar ile geçiş hükümlerinde değişikliğe gidildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik
Sağlık meslek mensuplarının serbest meslek icrası için açacakları sağlık meslek hizmet birimleri ile bu birimlerin tıbbi ve teknik standartları, açılmaları, faaliyetleri, denetimleri ve kapatılmaları ile ilgili usul ve esaslar düzenlendi.
Hesap hizmeti sağlayıcısı yeniden tanımlandı. Geçiş hükümlerinde değişikliğe gidildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (No: 2008-32/34)
Yolcu beraberinde yapılan Türk lirası çıkışı ile yurt dışından menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının alım satımına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (No: 2008-32/35)
Bankalarca depo hesabı açılabilecek kıymetli madenler arasına paladyum da eklendi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı Uygulama Talimatı
Kredi/finansman kapsamında yapılacak yatırımların özellikleri, kredi/finansman kapsamında firmalarca taahhüt edilecek hususlar, kredi/finansman işlemlerinde uygulanan faiz/kâr payı, kredi/finansman limitleri, kredi/finansmanların aracı bankalar kanalıyla kullandırılması, yatırım taahhüdünün gerçekleştirilmesi ile kredi/finansmanların geri çağırılması, yaptırım ve cezalara ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
5 Haziran 2020 Tarihli Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı Uygulama Talimatı (Eski Talimat)
Katılım bankaları aracılığıyla kredi/finansman kullandırılması, sabit faizli/kâr paylı kredilerin/finansmanların tek seferde kullanılması, değişken faizli/kâr paylı kredilerin/finansmanların tek seferde ve dilimler halinde kullanılması, sabit faizli/kâr paylı kredilerin/finansmanların dilimler halinde kullanılması, yatırım taahhüdünün gerçekleştirilmesi ve gerçekleştirilmemesi durumunda yaptırım uygulanmasına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Katsayı hesabı ve üretim limitine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.
Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 13400 Sayılı Kararı
Elektrik Piyasası Kanunu’nun 26. maddesinin 11. fıkrası uyarınca, görevli tedarik şirketleri, son kaynak tedariki kapsamındaki tüketiciler için 31.12.2029 tarihine kadar temin edeceği elektrik enerjisinin, takvim yılı bazında %50’sinden az olmayacak miktarını Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden temin edecek.