Lexpera Blog

Lexpera’da Geçen Hafta (28 Haziran-4 Temmuz 2025)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 187. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Literatür

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:

BATİDER, Cilt 4, Sayı 3, 1968

Dergide yer alan makalelerden bazıları, Çeşitli Kanunlardaki İşçi Tarifleri, Görüldüğünde Ödenecek Poliçeler, Ticaret Hukukunda Tek Taraflı İrade Beyanıyla Bağlantı, İflasın Kaldırılması, İşçi ve Müstahdemler Yararına Yardım Akçeleri ve Yardım Vakıfları başlıklarını taşımaktadır.

Adem Sözüer (Ed.), 8. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali: Ceza Hukuku ve Sağlık Perspektifinden Uyuşturucu Sorunu

09-16.11.2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen festival kapsamında sunulan tebliğlerden oluşan kitapta, uyuşturucu sorunu, ceza hukukundan sağlığa kadar birçok farklı boyutuyla ele alınmış; hukukçular başta olmak üzere kriminologların, psikiyatrların, sosyologların, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, kamu görevlilerinin, film yapımcılarının, yönetmenlerin, oyuncuların ve eleştirmenlerin görüşüne de başvurulmuştur.

Suat Kutay Küçükler, Carl Schmitt’in Hukuk Düşüncesinde Demokrasi ve Diktatörlük Tartışması

Çalışmada, kendi tarihsel bağlamı içerisinde Schmitt’in devlet düşüncesinin spesifik bir incelemesi yapılmaya çalışılmış; kendisini diktatörlüğün karşısında konumlandıran liberal demokrasi anlayışı tartışmaya açılmış; bu amaçla Weimar dönemi hukukçuları üzerinde önemli etkisi olan Carl Friedrich Wilhelm von Gerber ve Paul Laband’ın anayasa düşünceleri ekseninde Alman İmparatorluğu’nun hukuk mirası incelenmiştir.

Nuri Aziz Midyat, Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi

Aile Hukukunda Mal Rejimleri dersi için hazırlanan ders notlarının genişletilerek sistematik hale getirilmesi ile oluşturulan eserde, mal rejimleri konusu aile hukukuna ilişkin genel eserlerle sınırlı biçimde incelenmiş; kitap içeriği kanunun sistematiğine uygun olarak oluşturulmuş ve konu başlıklarının altında ilgili kanun maddelerine de yer verilmiştir.

Elif Ergüne, Ceza Muhakemesi Hukukunda Suçlu Sayılmama Hakkı

Kitapta, suçlu sayılmama hakkının teorik temeline ilişkin geniş açıklamalara yer verilmiş; konu, uygulamada ortaya çıkan sorunlar da gözetilmek suretiyle ceza muhakemesinin işleyişi ve basın özgürlüğü bağlamında irdelenmiş; öğretideki tartışmalar aktarılarak yerli ve yabancı mahkeme kararlarına da değinilmiştir.

Merve Sarıkaya, Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyeliği Sıfatının Sona Ermesi

Çalışmanın birinci bölümünde yönetim kurulu üyesi ile anonim şirket arasındaki ilişkinin hukuki niteliği ile sona ermesine yönelik normatif düzene ilişkin genel açıklamalarda bulunulmuş; ikinci bölümünde yönetim kurulu üyeliğinin tek taraflı irade beyanı ile sona ermesi üzerinde durulmuş; üçüncü bölümünde yönetim kurulu üyeliğinin kanuni ve esas sözleşmesel nedenlerle sona ermesine değinilmiş; dördüncü ve son bölümünde ise yönetim kurulu üyeliğinin sona ermesinin sonuçları tartışılmıştır.

Özgün Çelebi, Medeni Hukuk Açısından Hekim ve Hasta İlişkisinde Müdahale Aydınlatması

Eserde, hekim ve hasta ilişkisi bağlamında müdahale aydınlatması konusu, medeni hukuk boyutuyla bağlantılı meseleler ve karşılaştırmalı hukuk verileri yardımıyla değerlendirilmiş; aydınlatma yükümlülüğünün etik ve hukuki temellerine, kapsamına, icrasına ve hekimin yükümlülüğünün ihlalinden doğan sorumluluğun şartlarına odaklanılmıştır.

Abdullah Kuluç, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarında Kullanılan Finansman Yöntemleri ve İslam Hukuku Açısından Değerlendirmesi

Kitapta, tarihsel gelişmeler ve yatırım süreçleri bağlamında girişim sermayesi ve melek yatırımcı kavramları ele alınmış; hisse alımıyla yapılan finansman yöntemi irdelenirken İslam hukuku açısından hisse senetleri değerlendirilmiş; hisseye dönüştürülebilir tahvillerin mahiyeti ve bu tahvillerin olumlu ve olumsuz yönleri tartışılmış ve taraflar arasındaki ilişki, İslam hukuku perspektifinden incelenerek girişim sermayesi finansman yöntemlerinin İslam hukuku prensipleriyle uyumu üzerinde durulmuştur.

Hazal Algan Canseven, Ceza Muhakemesinde Kanun Yoluna Başvuru Hakkı

Çalışmada, kanun yolunun ne olduğu ortaya konulmuş; bu tanımdan hareketle Türk ceza muhakemesi hukuku kapsamında kanun yollarını diğer hukuki çarelerden ayıran temel özellikler belirlenmiş ve bu özellikler çerçevesinde kanun yolları sınıflandırılmış; ayrıca kanun yoluna başvuru hakkının uluslararası hukuktaki normatif dayanakları ve kanun yolu davası ile adil yargılanma hakkının nasıl bir ilişkisinin bulunduğu hususları irdelenmiştir.

Geçen hafta Blog’a yüklenen makalelere aşağıda yer verilmiştir:

Şule Özsoy Boyunsuz, Korkut Kanadoğlu, CHP Kurultay Davası

Erdem Küçüker, Ticari Tahkim Davaları ile Ticari Nitelikteki Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizi Davaları Dava Şartı Olarak Arabuluculuğa Tabi Midir?

İçtihat

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:

MAHKEME KARAR SAYISI
Yargıtay (Hukuk) 915
Yargıtay (Ceza) 389
Danıştay 1
Bölge Adliye Mahkemesi 113
Bölge İdare Mahkemesi 250
TOPLAM 1668

Mevzuat

Belediye Kanunu

Belediyenin kuruluşu, tüzel kişiliğinin sona erdirilmesi, kararlarının uygulanması ve nüfusa ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun

Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların Yüce Divan’da yargılanmaları ile 09.07.2018 tarihinden önce görev yapmış Bakanlar Kurulu üyelerinin görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanmalarına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Kaldırılan Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi’nden Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş üyelerin, ordu mensubu olmaktan kaynaklanan emeklilik hakları saklı olacak.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Yükseköğretim Kanunu

Yükseköğretim Kurulu, rektör ve yabancı uyruklu öğretim elemanlarına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu

Sendika ve konfederasyonların yetki ve faaliyetlerine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu

Subayların barış zamanına ilişkin normal bekleme süreleri, Cumhurbaşkanı kararı ile uzatılabilecek ya da kısaltılabilecek.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu

Koordinasyon ofislerine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

Teşebbüslerin kurulmasına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanı tarafından anonim şirket şeklinde kurulan kamu sermayeli şirketler hakkında Türk Ticaret Kanunu’nun kuruluşa, aynî ve nakdî sermaye konulmasına ve genel kurula ilişkin hükümleri uygulanmayacak.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

İş yeri açma ve çalışma ruhsatına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü Yönetmeliği

Cumhurbaşkanlığı raportör yardımcılarının mesleğe alınma, giriş sınavı, yetiştirilme, tez hazırlama ve yeterlik sınavları ile Cumhurbaşkanlığı raportörlüğüne atanma usul ve esasları, Cumhurbaşkanlığı raportörü ve Cumhurbaşkanlığı raportör yardımcılarının eğitimleri, çalışma usul ve esasları, görev, yetki, hak ve sorumlulukları ile diğer hususların belirlendiği yeni bir yönetmelik yürürlüğe girdi.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik

Mevcut binalara malzeme eksiklikleri ve temini için süre verilmesine ilişkin geçiş hükümleri düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Teknoloji ve Yenilik Odaklı Girişimlerin Belirlenmesi ve Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik

Teknoloji ve yenilik tabanlı faaliyetler yürüten, ölçeklenebilir bir iş modeline sahip girişimlerin belirlenmesi ve bu girişimlere teknogirişim rozeti verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği yeni bir yönetmelik yürürlüğe girdi.

Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikte yer alan tanım ve kısaltmalar, görevli birimler, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu’nun oluşumu, görevleri, çalışma usul ve esasları, il planlama kurulu oluşumu, görevleri, çalışma usul ve esasları, il/ilçe müdürlüklerinin görevleri ile bitkisel ve hayvansal üretim izinlerinin verilmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Demiryolu Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Yönetmeliği

Uygunluk değerlendirmesi yoluyla demiryolu araçlarının ve altyapısının veya bunlarda kullanılan her türlü malzemenin, ekipmanın, alt sistemin ve bunların bakımlarının, kullanımlarının, işletimlerinin ve gereği halinde yapılacak değişikliklerin ilgili teknik düzenlemeye uygunluğunu muayene eden, test eden ve belgelendiren kuruluşların asgari nitelikleri, çalışma usul ve esasları ile Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri gereğince ilgili taraflara bildirimin düzenlendiği yönetmelik yürürlüğe girdi.

Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik

Eğitim programı, yenileme eğitimi, eğitim kurslarına devam zorunluluğu, yazılı sınav, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve özel güvenlik eğitimi sertifikasına ilişkin hükümlerde ve yönetmelik eklerinde değişikliğe gidildi. Ders saati taban ücretlerine ilişkin ek madde hükümleri ihdas edildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Damızlık ve Damızlık Harici Hayvanlar ile Üreme Ürünleri İthalatı Hakkında Tebliğ

Tebliğde geçen tanımlar, kontrol belgesi düzenlenmesi için gereken belgeler ve kontrol belgesinin onaylanmasına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun’un Ek 1. Maddesi Kapsamında Yapılacak Yeni Yapıların Bulunduğu Parsellerin Maliki Olan Gerçek veya Tüzel Kişilere Hibe ve Yapım Kredisi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı

Kararda geçen tanımlar, genel hükümler ve hak sahipliği şartları, kredi ve hibe verilmesine ilişkin esaslarda değişikliğe gidildi. Projelendirme, bağımsız bölüm dağılımı, maliyeti Hazine tarafından karşılanacak bağımsız bölümlere ilişkin hususlar ile diğer bazı hususlarda geçiş hükümleri düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Lexpera Blog’da yayımlanan yazılar, yazarlarının görüşlerini ifade eder. Lexpera Blog’da bir yazıya yer verilmesi, o yazıda savunulan görüşlerin On İki Levha Yayıncılık tarafından benimsendiği anlamına gelmez. Yazılar, bilgi amaçlı olup, hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı ve bilimsel yazma etik kurallarını aşan iktibaslar konusunda yazarların ve On İki Levha Yayıncılık’ın rızası bulunmamaktadır.
Author image
Hakkında Göktürk Öcal
gokturk.ocal@lexpera.com.tr