Lexpera Blog

Lexpera’da Geçen Hafta (5-11 Temmuz 2025)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 188. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Literatür

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:

BATİDER, Cilt 4, Sayı 1, 1967

Dergide, Ticari Defterlerle İspat, Kollektif Şirket Hangi Halde Sona Ermiş Sayılır, Adi Şirket Ortaklarının Haksız Fiilden Doğan Sorumlulukları, Kontrgarantiye Müstenit Teminat Mektubu Muamelelerinin Bankalar Kanunu Muvacehesindeki Durumu, Trafik Hukukunda Araç Sahibinin Fiil ve Davranışlarından Sorumlu Olduğu Şahıslar başlıklı makalelere ve ilgili mahkeme kararlarına yer verilmiştir.

Hakan Pekcanıtez, Muhammet Özekes (Ed.), Cumhuriyetin 100. Yılında Medeni Usul ve İcra İflas Hukukumuzun Gelişim ve Değişim Süreci

Kitapta, otuz beş yazarın yazısı mevcut olup medeni usul ve icra iflas hukukuna ilişkin genel bilgiler ile bu hukuk dalına özgü önemli hususlar üzerinde durulmuş; medeni yargılama ve takip hukukunun özellikle Cumhuriyet öncesinden de başlayarak, yüzyılda nereden nereye geldiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Tolga Akkaya, İcra ve İflas Hukukunda İhtiyati Haciz Hakkındaki Mahkeme Kararlarına ve İhtiyati Haczin İnfazına Karşı Konulması

Eserde, ihtiyati haciz kararına itiraz, istinaf, durum ve koşullarda değişiklik sebebiyle ihtiyati haczin kaldırılması ve değiştirilmesi, teminat karşılığı ihtiyati haczin kaldırılması, teminat karşılığı haczedilen malların borçlu ve üçüncü kişiye bırakılması ile şikâyet konularına değinilmiştir.

Abdulkadir Baş, Ortaçağ Şehri ve Şehir Hukuku: Modern Kamu Hukukunun Tarihsel ve Toplumsal Kaynakları

Çalışmanın birinci bölümünde ortaçağ şehrinin tarihsel gelişimi aktarılmış, ikinci bölümünde ortaçağ şehrinin hukukî karakteri ortaya konulmuş, üçüncü ve son bölümünde ise ortaçağ Roma hukuku ve kanonik hukuk koşullarında yeni bir oluşum olarak şehir hukuku hakkında bilgi verilmiştir.

Halit Serhan Ercivelek, Devletler Üstü Hukukun Oluşumu ve Devletlerin Egemenlik Hakları: Avrupa Birliği Adalet Divanı Örneği

Eserde, ulusal üstü hukukun oluşum modellerinden biri ama belki de en “sui generis” nitelikte olanı ulusal üstü hukukun, uluslararası mahkemeler eliyle üretilmesi ve bunun devletlerin egemenlik yetkilerine etkileri incelenmiş; konu ele alınırken, son çeyrek asırdır devletler üstü hukuk üretmede en etkin uluslararası mahkeme olan Avrupa Birliği Adalet Divanı örneği esas alınmıştır.

Cem Şanap, Consumer Protection in Contracts for the Supply of Digital Content and Digital Services-An Analysis of Turkish Law in Light of the EU Directive 2019/770

Kitapta, AB’nin 2019/770 sayılı Direktifi’nin AB hukukuna getirdiği yenilikler incelenmiş; dijital ürünlerle ilgili henüz özel düzenlemelere sahip olmayan Türk tüketiciyi koruma mevzuatı mercek altına alınmış; böylece tüketici hukukuyla ilgili çeşitli sorunlara yanıt ve çözüm bulunmaya çalışılmıştır.

Gökçe Özgen, Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Feshi Sonucunda Profesyonel Futbolcuya Ödenmesi Gereken Tazminatın Tayini

Çalışmada, profesyonel futbolcu sözleşmesinin hukuki niteliğinin belirlenmesi suretiyle, sözleşmenin feshi sonucunda profesyonel futbolcuya tazminat ödenmesi gereken haller ve söz konusu tazminatın hesaplanması ele alınmış; söz konusu tazminat, ulusal ve uluslararası düzenlemeler, doktrin görüşleri ve uygulamada verilen kararlar ışığında irdelenmiştir.

İçtihat

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:

MAHKEME KARAR SAYISI
Yargıtay (Hukuk) 11
Danıştay 1
Bölge Adliye Mahkemesi 3
Bölge İdare Mahkemesi 2
TOPLAM 17

Mevzuat

İklim Kanunu

Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadele edilmesini amaçlayan ve iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetleri ile planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetimi ve bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsayan yeni bir kanun yürürlüğe girdi.

Çevre Kanunu

Denetim, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğü ile idarî nitelikteki cezalara ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, emisyon ticaret sistemine ilişkin olarak Elektrik Piyasası Kanunu ve diğer kanunlarla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na verilmiş olan görevleri yerine getirecek ve yetkileri kullanacak.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Elektrik Piyasası Kanunu

Yaptırımlar ve yaptırımların uygulanmasında usul hükümlerinde, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) tarafından işletilen veya malî uzlaştırması gerçekleştirilen emisyon ticaret sistemi piyasası da dahil tüm piyasalar ve ikili anlaşmalar yönünden değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Sayıştay Yönetim Mensuplarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği

Görevde yükselme suretiyle atanacak olanlarda aranacak şartlar yeniden tespit edildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği

Biyometrik kimlik doğrulama sistemi (BKDS) tanımlandı. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine kayıt kabul, ücretler, ücretsiz okutulacak bireyler, destek eğitimi planlaması ve telafi eğitimi, günlük çalışma saatleri, devam devamsızlık takibi, özel eğitim ihtiyacı olan bireyin başarısını değerlendirme, inceleme, soruşturma, denetim, tutulacak defter ve dosyalar, ödeme şartları ve ödemeye esas belgelere ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Değişiklikler, 01.12.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği

Kurum açma ve kapatma, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarının açılması, ortaöğretim kurumlarının açılması, özel eğitim okul/kurumları, eğitim ve uygulama merkezi, ölçme değerlendirme merkezi, öğrenci pansiyonları ve ilköğretim kurumları dışındaki eğitim kurumlarında bulunan ana sınıfları ve özel eğitim ana sınıflarına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesine İlişkin Yönetmelik

Uygulama rehberi tanımlandı. Genel müdürlük, derecelendirme komisyonu, başvuru zamanı ve yeri, tarımsal amaçlı örgütlerin başvurularında aranacak şartlar, başvuruların değerlendirilmesi, kriterlerin puanlanması ve itiraza ilişkin hükümler ile 1 numaralı yönetmelik ekinde değişikliğe gidildi. Birinci derece tarımsal örgüt belgesine sahip olan örgütlere ilişkin geçiş hükmü düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik

Yönetmelikte geçen tanımlar, faaliyet izni, imalatın standardizasyonu ve denetimine ilişkin hükümler ile yürütme hükmünde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği

Dış finansman yoluyla elde edilen kaynağın kredi olarak kullandırılmasına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 422)

Tebliğin amacı ve kapsamı, buluntu olması nedeniyle veya Karayolları Trafik Kanunu hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan ancak sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçların aynı Kanun’un ek 14. maddesi kapsamında satışına ilişkin usul ve esasların belirlendiği yeni bir tebliğ düzenlendi. Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 296) yürürlükten kaldırıldı.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ

İşlenmiş kıymetli madenlerin peşin, mal mukabili, vadeli akreditifli, kabul kredili, vesaik mukabili ve bedelsiz ödeme şekilleri ile ithalatı mümkün olacak. 31.12.2026 tarihine kadar işlenmiş altının ithalatı ile daha önceden bedeli yurt dışına transfer edilmiş işlenmiş altının ithalatına ilişkin geçiş hükümleri getirildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ

Pay defteri, saklama zorunluluğu, açılış onayı yapılacak defterler, onay zamanı, kapanış onayı yapılacak defterler ile elektronik ortamda tutulacak defterlere ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ

İhracat taahhüdünün kapatılmasına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Müeyyideli kapatılmış vergi resim harç istisnası belgelerine ilişkin geçici uygulama hükümleri ihdas edildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Teknoloji Hamlesi Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği

Tebliğin adı “Teknoloji Hamlesi Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği” şeklinde değiştirildi. Tebliğde geçen tanımlar, öncelikli ürün listesi, proje komisyonları, proje değerlendirmesi, nihai değerlendirme, destek türleri, program kapsamında yatırımlara sağlanacak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri, izleme, revizyon, sonlandırma ve tamamlamaya ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Geçiş hükümleri getirildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Yeşil Dönüşüm Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği

Tebliğin adı “Yeşil Dönüşüm Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği” şeklinde değiştirildi. Tebliğin dayanağı, tebliğde geçen tanımlar, yol haritası raporu, başvuru, değerlendirme, proje kapsamı, destek unsurları, izleme, revizyon ve tamamlamaya ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmiş kıymetli maden ithaline ilişkin istisnaları belirlemeye yetkili olacak.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Karar

İhracat taahhüdünün kapatılmasına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Daha önceden düzenlenmiş ve ihracat taahhüt hesabı müeyyideli kapatılmış vergi resim harç istisnası belgelerine ilişkin geçiş hükümleri düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 3705 Sayılı İlke Kararı

Koruma Bölge Kurullarının farklı yorumu sonucunda uygulamada doğan sorunların ortadan kaldırılması ve söz konusu kurullar arasında dil birliği sağlanması amacıyla düzenlenen ilke kararı yürürlüğe girdi. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 702 Sayılı İlke Kararı yürürlükten kaldırıldı.

Lexpera Blog’da yayımlanan yazılar, yazarlarının görüşlerini ifade eder. Lexpera Blog’da bir yazıya yer verilmesi, o yazıda savunulan görüşlerin On İki Levha Yayıncılık tarafından benimsendiği anlamına gelmez. Yazılar, bilgi amaçlı olup, hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı ve bilimsel yazma etik kurallarını aşan iktibaslar konusunda yazarların ve On İki Levha Yayıncılık’ın rızası bulunmamaktadır.
Author image
Hakkında Göktürk Öcal
gokturk.ocal@lexpera.com.tr