Lexpera Blog

Lexpera’da Geçen Hafta (6-12 Temmuz 2024)

Literatür, içtihat ve mevzuata ilişkin önemli gelişmeleri içeren haftalık bültenimizin 137. sayısını siz üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Literatür

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen eserler aşağıda yer almaktadır:

Sümeyra Karınçu Karaağaç, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Kabahati

Kişisel verilerin işlenmesi sırasında aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesinin, verileri işlenen bireylerin söz konusu bilgilerin geleceğini belirleme hakları bakımından önemli olduğuna, kişisel verilerinin işlenme amacı, yöntemi, kendilerine tanınan hakları vb. bilgileri öğrenen bireylerin bu sayede verilerin işlenmesine sıhhatli bir rıza gösterebileceği ya da çeşitli haklarını kullanabileceğine değinilen eserde, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre, aydınlatma yükümlülüğü kavramı, yükümlülüğün kapsamı ve düzenlenme amacı ele alınarak aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi kabahati yapısal unsurları çerçevesinde incelenmiştir.

Miray Özer Deniz, Özel Nitelikli Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Bundan Doğan Sorumluluk

Çalışmada, uluslararası ve ulusal alanda kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kişisel veri ve özel nitelikli kişisel veri kavramları açıklanmış, her bir özel nitelikli kişisel veri ayrı ayrı incelenmiş, kişisel verilerin işlenmesi kavramı ve işlemeye ilişkin ilkelerden bahsedilmiş ve kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesinden doğan sorumluluk başlığı altında kişisel verilerin işlenmesi sözleşmesi ele alınmıştır.

Müslüm Yılmaz, Uluslararası Hukuk ve Türk Hukuku Açısından İthalatta Korunma Önlemleri

Kitapta, Türk hukuku ve soruşturma makamının uygulamaları Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla karşılaştırmalı olarak incelenmiş, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi konusunda önerilerde bulunulmuş, hem soruşturma makamının uygulamalarına ışık tutacak hem de soruşturmalara taraf olan yerli ve yabancı firmaların ve meslek birliklerinin hukuki menfaatlerinin etkili bir şekilde savunulmasına katkıda bulunacak bir yaklaşım sergilenmiştir.

Nedim Meriç, İcra Hukukunda Karşılama Prensibi (Türk-İsviçre Hukuku Kapsamında)

Borçlunun malı paraya çevrilirken malın haraç mezat satılmamasında başta borçlu olmak üzere alacaklıların da menfaatinin bulunduğuna, karşılama prensibinin, mal ile temin edilen rüçhanlı alacağın karşılanmasına ilişkin hukuki bir koruma sağladığına değinilen eserde, İcra ve İflâs Kanunu’nun ilgili maddeleri ışığında karşılama prensibinin unsurları, istisnaları, uygulama bulduğu alanların neler olduğu ve nasıl uygulandığı hususları üzerinde durulmuştur.

Barçın Özkan Kıdıl, Marka Hakkına Tecavüz Halinde Verilecek İhtiyati Tedbirler

Kitapta, marka hakkının çeşitli ilkeler kapsamında doğumu ve sınırları ortaya konmuş, bu hakka tecavüz teşkil eden fiillerin neler olduğu incelenerek ihtiyati tedbirler açıklanmış, marka hakkına tecavüze karşı talepte bulunabilecek kişiler, tedbir türleri, ispat ölçüsü ve maddi hakkın ispatı gibi birçok sorun öğreti ve yargı kararları kapsamında tartışılmıştır.

Büşra Erdem, İşlenemez Suç

İşlenemez suç kavramının, Türk Ceza Kanunu’ndan farklı olarak, birçok ülkenin ceza kanununda cezalandırılabilir bir eylem olup olmadığı hususunda açıklık bulunduğuna değinilen çalışmada, mesele, başta Alman Ceza Hukuku Doktrini ve Federal Mahkeme kararları olmak üzere yabancı hukuk sistemlerindeki görüş ve içtihatlardan yararlanılarak ele alınmış; işlenemez suçun kanunda düzenlenmesi ihtiyacı gözetilerek, teşebbüsün düzenlendiği maddeden sonra gelmek üzere kanuni düzenleme önerisine yer verilmiştir.

Enes Yalçın, Eksik Kapsamlı Düzenlemelerin Yargısal Denetimi

Kitabın birinci bölümünde düzenlemenin doğrudan dava konusu edilerek eksik kapsamın denetlenmesi, ikinci bölümünde red işlemlerinin dava konusu edilerek eksik kapsamın denetlenmesi, üçüncü ve son bölümünde ise eksik kapsamlı düzenlemelerde yürütmenin durdurulması hususları mercek altına alınmıştır.

Kemal Efe Sayın, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Kararlarında Dini Sembol ve Kıyafetler

Din ve inanç özgürlüğünün İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ndeki formülasyonu ve tatbikindeki sorunları, dinî sembol ve kıyafetler ekseninde incelemeyi hedefleyen eserde, din ve inanç özgürlüğü üzerine çalışan araştırmacılara faydalı olabilmesi için konu, içtihat boyutunun yanı sıra kavramsal boyutuyla da ele alınmıştır.

Rabia Sağlam, Hınç Adaleti ve Affetme

Çalışmada, hınç psikolojisi, hınç-adalet ilişkisi, hınç türleri, Michael Kohlhaas ve hınç adaleti, hıncın alternatifi olarak affetme, geçmiş ve günümüzde ahlaki ve hukuki affetme, bağışlama ile af dileme kavramları üzerinde durulmuştur.

Elvin Batmaz Silahtaroğlu, Türk Hukukunda Gemi Acentesi

Eserde, Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan acentelik müessesesi ile gemi acenteliğine ilişkin düzenlemeler karşılaştırmalı olarak ele alınmış; gemi acentesinin deniz ticareti sektöründe rol oynayan diğer aracılarla arasındaki benzerlikler ve farklılıklara değinilmiş; gemi acentesinin vermiş olduğu acentelik hizmetleri ile müvekkilini temsilen yaptığı işlemlerden doğan sorumluluk irdelenmiştir.

Ümit Süleyman Üstün, Alper Uyumaz, Tamer Bozkurt (Ed.), Genç Hukukçular Sempozyumu 2021-Tam Metin Kitabı: Cilt 2

Kitap, 25-26-27 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen “Selçuk Üniversitesi Genç Hukukçular Sempozyumu-2021 Sempozyumu” kapsamında, kamu hukuku ve özel hukukun farklı alanlarında sunulan kırk sekiz tebliğ metninden oluşmaktadır.

İçtihat

Geçen hafta Lexpera’ya yüklenen kararların dağılımı şu şekildedir:

MAHKEME KARAR SAYISI
Yargıtay (Hukuk) 4
Danıştay 1
TOPLAM 5

Mevzuat

Türk Ticaret Kanunu

On ikiden fazla yolcu taşımak için ruhsat almış gemilerle yolcu taşındığı takdirde, bu gemilerin yaptırmakla yükümlü olduğu sigorta bedelinin sınırı, her kaza için yolcu başına uluslararası sefer yapabilmek için ruhsat almış bir gemi ile yolcu taşındığı takdirde 250.000 Özel Çekme Hakkından, uluslararası sefer için gerekli ruhsatı olmayan bir gemi ile yolcu taşındığı takdirde 100.000 Özel Çekme Hakkından az olamayacak.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Orman Kanunu

Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olan devlet ormanlarındaki erişme kontrolü uygulanan karayollarında yük aktarmak için zaruri olan yükleme ve boşaltma işlemlerine ait geçici depolar ve bunların tamamlayıcısı olan tesisler, devlet ormanlarında ulaşım hizmeti maksadıyla verilen havaalanı/havalimanı izin alanı içerisinde yolcuların zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak tesisler, tesislerin yap-işlet-devret modeli esas alınarak yaptırılması ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak tesislere ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Limanlar Kanunu

Liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere verilen hizmetlere ilişkin taban ve tavan ücretlerinin tespiti, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti ile bu hizmetlerin ücretleri, demirleme ücretleri, ödeme muafiyetleri, liman tesisleri, liman tesislerinin işletilmesi, ticari gemilerin saldıkları sera gazı emisyonlarının karşılığı olarak hesaplanarak gemi sahiplerinden tahsil edilecek tutarlar ile yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni yapım faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun

Liman çıkış belgesi ile ticaret gemilerinin tahsis edildikleri işlere ve yapacakları yolculuklara göre denetimine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Türk Sivil Havacılık Kanunu

Denetleme ve erişim, uluslararası hava trafiğine açık havaalanı, Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu, havacılık güvenliği, havaalanları ve çevresinde yapılaşma sınırlamaları, kabahat oluşturan davranışlar ve insansız hava araçlarına ilişkin hükümlerde kapsamlı değişikliğe gidildi.

Devlet ormanları kapsamındaki alanlarda havaalanı/havalimanı projeleri kapsamında, havaalanı/havalimanı sınırları içerisinde hava ve kara tarafı için gerekli tesis alanları ile yolcuların zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık, otel, motel, lokanta, dinî tesis, alışveriş üniteleri gibi tesislerle akaryakıt istasyonu, lojistik, kargo tesisleri, yönetim ve idari binalar, geçici konaklama tesisleri ve terminal binaları için verilen izinlerden herhangi bir bedel alınmayacak.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Posta Hizmetleri Kanunu

Evrensel posta hizmetinin net maliyeti ve bildirimi ile sermayesinin yarıdan fazlası PTT’ye ait olan şirketlerde personel istihdamına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Disiplin cezalarının çeşitleri ve uygulanacak haller, disiplin cezası vermeye yetkili amirler ve kurullar ile görevden uzaklaştırmaya ilişkin ek madde hükümleri ihdas edildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanun

Otoyolların ve tesislerin değerlendirilmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Malî hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Ulaştırma ve Altyapı Alanına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi. Çalışma zamanı ve mesai dışı hizmet bedeline ilişkin ek madde hükümleri düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Kişisel Verilerin Yurt Dışına Aktarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasını düzenleyen 9. maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Şehitlik Yönetmeliği

Şehitliklere defnedilecek kişiler ve şehitliğe defin kararına ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği

Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ile yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan öğrenim belgesi ve diplomaların denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasların belirlendiği yeni bir yönetmelik yürürlüğe girdi. 05.04.2023 tarihli ve 32154 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği

Araç cinslerine göre sürücü belgesine dönüştürülmek üzere verilecek sertifika sınıfları ve eğitimler, sertifika sınıflarının eğitim süreleri, kursların açılması ve kapatılması, kayıtta istenecek belgeler, kursiyer kaydı, sınav hakkı ve kayıt yenileme, kurslarda eğitim ve öğretim, direksiyon eğitim ve sınav araçları, kursta çalışacak personelin görevlendirilmesi ve görevden ayrılması, eğitim personelinde aranacak şartlar, sınav sürecini kontrol edecek ve denetleyecekler, direksiyon eğitimi dersi sınavı, sertifika sınavları, sertifikaların düzenlenmesi esasları, sertifikaların verilmesi, sertifikaların sürücü belgesine dönüştürülmesi, cezalandırma ve denetime ilişkin hükümler başta olmak üzere birçok hükümde kapsamlı değişikliğe gidildi. Değişikliklerin bir kısmı, 09.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı

İhracat bedeli dövizin Merkez Bankası’na satılması, Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri, kullanım öncesi döviz satış şartlı Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin hükümler ile talimat eklerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reesekont Finansmanı Uygulama Talimatı (Katılım Finans)

İhracat bedeli dövizin Merkez Bankası’na satılması, Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont finansmanları, kullanım öncesi döviz satış şartlı Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont finansmanlarına ilişkin hükümler ile talimat eklerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğe İlişkin Uygulama Talimatı

Yurt dışı kaynaklı dövizlerin Merkez Bankası’na satılmasında firmalara döviz dönüşüm desteği sağlanması, döviz satışı ve döviz dönüşüm desteğinden faydalanmaya ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Borsa İstanbul Anonim Şirketi Borçlanma Araçları Piyasası Yönergesi

Pay Senedi Repo Pazarı’nın işleyişine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Borçlanma Araçları Piyasası Prosedürü

Pay Senedi Repo Pazarı’nda işleme konu paylar ters repo yapan üye adına bitiş valörüne kadar bloke bir hesapta saklamada tutulacak.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 02.05.2018 Tarihli Sermaye Hareketleri Genelgesi

Sermaye artırımında pay bedellerinin ödenmesine ilişkin hükümlerde değişikliğe gidildi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun i-SPK.43.2 Sayılı İlke Kararı

Aracı Kurumların Sermayelerine ve Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Tebliği’nin uygulanmasına ilişkin olarak yeni ilke kararı yürürlüğe girdi. Sermaye Piyasası Kurulu’nun i-SPK.43.1 Sayılı İlke Kararı yürürlükten kaldırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 11835 Sayılı Kararı

Konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin doğal gaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedellerini ve ilgili diğer tutarların karşılanmasına ilişkin iş ve işlemleri kapsayan kararda, dönem sonu bildirimleri ve son faturaların ödenmesine ilişkin geçici madde hükümleri düzenlendi.

Değişiklikleri karşılaştırmalı olarak görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Lexpera Blog’da yayımlanan yazılar, yazarlarının görüşlerini ifade eder. Lexpera Blog’da bir yazıya yer verilmesi, o yazıda savunulan görüşlerin On İki Levha Yayıncılık tarafından benimsendiği anlamına gelmez. Yazılar, bilgi amaçlı olup, hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı ve bilimsel yazma etik kurallarını aşan iktibaslar konusunda yazarların ve On İki Levha Yayıncılık’ın rızası bulunmamaktadır.
Author image
Hakkında Göktürk Öcal
gokturk.ocal@lexpera.com.tr